Loreen gav galet besöksrekord

Av: Pierre Andersson

Tänk vad en enkel notis med rätt rubrik och hög aktualitet kan göra. Söndagar är normalt den långsammaste dagen på accentmagasin.se – inte så konstigt med tanke på att vi sällan publicerar något då.

Notisen om att Loreen tackade nej till bubblet på melodifestivalens efterfest spred sig långt utanför vår vanliga läsekrets. Under en normal vecka brukar vi ha strax under 2000 unika besökare, vårt tidigare rekord för en enskild dag sattes i november (i samband med att IOGT-NTO polisanmälde vinklubbarna) och låg på 792 unika besökare.

I går hade sajten 6 467 unika besökare.

Värt att notera är att av de ca 6 500 besöken kom närmare 5 500 från Facebook. Strax efter att vi lagt ut länken på Accents Facebooksida började folk dela den. Och de som läste delade vidare… Statistiken från Facebook släpar efter med ett par dagar, men enligt tjänsten Summify har länken delats minst 350 gånger på Facebook.

En annan sak som är värd att lägga märke till är att 53 procent av besöken gjordes från mobila enheter! (iPhone var absolut vanligast med 2 426 besök, iPad tvåa med 254 besök och så Samsung Galaxy S II med 149 besök som trea.)

Vi får väl se om besöksrekordet får några effekter på längre sikt. När vi har haft spikar i statistiken tidigare kan vi tydligt se i besöksstatistiken att några av de som då hittar till oss verkar stanna kvar och bli återkommande besökare. Förhoppningsvis blir det så nu också.

Tre givna slutsatser:

  • Via sociala medier kan vi nå helt nya läsargrupper och få stor spridning på vårt material. Ingen nyhet kanske, men det här bekräftar verkligen att vi är på rätt väg.
  • När vi bygger om sajten nästa gång (vilket ser ut att bli under året) måste vi göra det med mobilläsarna i åtanke. (En normal vecka är det femton procent som läser sajten via mobila enheter, men det ökar snabbt. För ett år sedan var det fem procent.)
  • Vi kanske borde skriva om schlager oftare…

(PS. Det är inte över. Hittills idag har vi haft 2 243 unika besökare och Loreenartikeln har nu visats 8 885 gånger totalt.)

Dela artikeln:
0
  • http://about.me/henryohlsson Henry Ohlsson

    Ett litet scoop: Irland ställer upp med alkoholvägrarna Jedward i år igen;)

  • Pierre Andersson

    :-D