Loreen gav galet besöksrekord

Av: Pierre Andersson

Tänk vad en enkel notis med rätt rubrik och hög aktualitet kan göra. Söndagar är normalt den långsammaste dagen på accentmagasin.se – inte så konstigt med tanke på att vi sällan publicerar något då.

Notisen om att Loreen tackade nej till bubblet på melodifestivalens efterfest spred sig långt utanför vår vanliga läsekrets. Under en normal vecka brukar vi ha strax under 2000 unika besökare, vårt tidigare rekord för en enskild dag sattes i november (i samband med att IOGT-NTO polisanmälde vinklubbarna) och låg på 792 unika besökare.

I går hade sajten 6 467 unika besökare.

Värt att notera är att av de ca 6 500 besöken kom närmare 5 500 från Facebook. Strax efter att vi lagt ut länken på Accents Facebooksida började folk dela den. Och de som läste delade vidare… Statistiken från Facebook släpar efter med ett par dagar, men enligt tjänsten Summify har länken delats minst 350 gånger på Facebook.

En annan sak som är värd att lägga märke till är att 53 procent av besöken gjordes från mobila enheter! (iPhone var absolut vanligast med 2 426 besök, iPad tvåa med 254 besök och så Samsung Galaxy S II med 149 besök som trea.)

Vi får väl se om besöksrekordet får några effekter på längre sikt. När vi har haft spikar i statistiken tidigare kan vi tydligt se i besöksstatistiken att några av de som då hittar till oss verkar stanna kvar och bli återkommande besökare. Förhoppningsvis blir det så nu också.

Tre givna slutsatser:

 • Via sociala medier kan vi nå helt nya läsargrupper och få stor spridning på vårt material. Ingen nyhet kanske, men det här bekräftar verkligen att vi är på rätt väg.
 • När vi bygger om sajten nästa gång (vilket ser ut att bli under året) måste vi göra det med mobilläsarna i åtanke. (En normal vecka är det femton procent som läser sajten via mobila enheter, men det ökar snabbt. För ett år sedan var det fem procent.)
 • Vi kanske borde skriva om schlager oftare…

(PS. Det är inte över. Hittills idag har vi haft 2 243 unika besökare och Loreenartikeln har nu visats 8 885 gånger totalt.)

Dela artikeln:
0
 • http://about.me/henryohlsson Henry Ohlsson

  Ett litet scoop: Irland ställer upp med alkoholvägrarna Jedward i år igen;)

 • Pierre Andersson

  :-D

”Fuck your laws and public safety”
Bild från Youtube.

”Fuck your laws and public safety”

Av: Pierre Andersson

John Oliver är minst sagt tydlig om FIFA:s agerande i Brasilien, bland annat när det gäller tvånget att servera alkohol på arenorna – trots att Brasilien förbjudit det för att förebygga våld.

Accent har tidigare skrivit om det här och här.

(Spola till 4:35 om du är otålig – hela klippet är dock värt att se.)

Dela artikeln:
0
0
På plats på NBV:s förbundsmöte
Jonatan Hjort, förbundsordförande i NBV. Foto: Pierre Andersson

På plats på NBV:s förbundsmöte

Av: Pierre Andersson

Sitter i källaren på ett hotell på Arlanda. Här har ombuden till NBV:s förbundsmöte – troligen det sista i den här formen – samlats för att diskutera bland annat det förslag till omorganisation som vi tidigare skrivit om.

Om förslaget kommer att gå igenom? Ja, jag har svårt att se något annat. På central nivå verkar de organisationer som är medlemmar i NBV vara överens. På plats i ombudsskaran finns dock också några av förslagets skarpaste kritiker – räkna med debatt.

Vill du följa förbundsmötet själv? Kolla in livesändningen på NBV:s webbplats. Följ också #nbvFM14 på Twitter!

 

 

Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1
Dela artikeln:
0
0
Idag lärde jag mig att det finns ett band som heter The Temperance Movement…
Bild från Youtube.
Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1

En gnutta ärlighet vore klädsamt, Cecilia Giertta

Av: Pierre Andersson

Jodå, som ett brev på posten kom nu ytterligare ett blogginlägg/pressmeddelande från Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier. Ämnet är – som så ofta – gränshandel och smuggling.

Giertta hävdar att gränshandeln har ökat med 8,5 procent efter alkoholskattehöjningen vid nyår. Det hon egentligen menar är förstås att de svenska bryggeriernas export av öl till gränshandelsbutikerna har ökat. Vem som köper den här ölen, och vart den hamnar, har varken hon eller någon annan en aning om. Hon har heller ingen aning om hur handeln med vin eller sprit eventuellt påverkats. Det finns också uppgifter om att de tyska importsiffrorna när det gäller svensk öl är mindre än bryggeriernas exportsiffror – något som Accent kommer att gräva mer i framöver.

Med det underlaget är det hyfsat magstarkt att påstå att ”gränshandeln har ökat med 8,5 procent”.

Cecilia Giertta skriver också ”Trenden att gränshandelskonsumtionen fortsätter stiga är alltså tydlig, trots försäkringar från officiellt håll om det motsatta”. Jag vet inte vad hon menar med ”officiellt håll” men jag har inte hört vare sig politiker eller forskare ge några sådana försäkringar. De flesta verkar vara överens om att skattehöjningar på den nivå som genomfördes vid nyårsskiftet mycket väl kan ge en liten ökning av gränshandeln – men att vinsten med skattehöjningen i form av minskad konsumtion och ökade intäkter ändå är större.

I det korta blogginlägget finns ytterligare en punkt som är inte är riktigt ärlig: ”Ändå vill regeringen inte genomföra en utredning för att ta reda på hur stor införseln är, för att därefter kunna diskutera eventuella åtgärder. Det är konstigt.”

Nej, det är inte konstigt. På regeringens uppdrag genomförs kontinuerligt en mätning av svenskars alkoholvanor – och där ingår även resandeinförsel och smuggling. Trenden där har varit tydligt fallande sedan 2004. Sveriges Bryggerier har länge kritiserat undersökningarna och menar att de ger en osann bild. Bland annat som en reaktion på den kritiken gjordes en översyn av mätmetoderna för ett par år sedan – utan att det blev några avgörande skillnader i siffrorna. Den utredning Sveriges Bryggerier efterlyser är redan gjord, och det vet Cecilia Hiertta.

Nu har CAN tagit över ansvaret och också där har man under de senaste månaderna ägnat stor kraft åt att ytterligare förbättra undersökningsmetoderna. Med detta som bakgrund är det inte ett dugg konstigt att regeringen inte har velat tillsätta ytterligare en utredning bara för att Sveriges Bryggerier – och en och annan Centerpartist – tycker att man borde göra det.

Dela artikeln:
0
2

Någon borde ta reda på varför folk är nyktra

Av: Pierre Andersson

Jo, jag vet varför jag inte dricker alkohol – och jag misstänker att alla organiserade nykterister kan svara på frågan utan problem. Men det är inte det jag är ute efter.

I Sverige har vi omkring 900 000 personer i den vuxna befolkningen som inte dricker alkohol. En del av dem är helnyktra av ideologiska skäl, andra för att de tidigare druckit och fått problem. Några för att de inte gillar smaken eller alkoholens effekter.

Hur många som tillhör vilken grupp har vi ingen aning om.

Varför är det viktigt då? Jo, som ni vet kommer det titt som tätt studier som visar att de som inte dricker alls inte lever riktigt lika länge som de som dricker lite grann. Senast för ett par dagar sedan publicerades en svensk observationsstudie där kvinnor som drack ett halvt glas vin varje dag levde 17 månader längre än helnyktra kvinnor.

Problemet är förstås att ingen vet riktigt varför de här människorna valt att inte dricka alkohol. För bland nykteristerna finns ju inte bara ideologiskt övertygade IOGT-NTO-medlemmar, här finns också de som inte dricker för att de mår dåligt på grund av sjukdom eller kanske social isolering. (Och just isolering och ensamhet är kopplat till överdödlighet i sig.)

Så. Någon borde finansiera en studie bland helnyktra. Varför har vi valt att inte dricka? Hur mår vi? Vilka andra mönster kan hittas som påverkar vår hälsa?

 

Dela artikeln:
0
1
De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!
Karin Adelsköld. Foto: Stefan Söderström / SCANPIX

De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!

Av: Pierre Andersson

Har du missat något? Här är de tio mest lästa av förra årets artiklar på accentmagasin.se:

 1. Karin Adelsköld om Twitterstormen: ”Viktigt att inte hålla käften”
 2. Sveriges roligaste kvinna – och helnykter
 3. Möt Ökenråttan och Vinballen
 4. Vit jul-app spärrad av Facebook – för populär
 5. ”Nyktra människor är snyggare!”
 6. Andas ut: Nykterhet är inte farligt för hälsan
 7. IOGT-NTO:s kampanj kritiseras hårt – kommunikationschefen försvarar
 8. Sju myter om ­cannabis och legalisering
 9. Sänkta alkoholpriser i Tyskland om sänkt ölskatt i Danmark går igenom
 10. ”Ett haveri på flera nivåer”

(Ovanstående är texter som publicerades förra året. Räknar man allt som är publicerat slår sig exempelvis också den här texten om cannabis in, liksom den här om alkoholdemens.)

Dela artikeln:
0
0
Video: Obama varnar för legal marijuana
Stillbild från CNN:s intervju. Se videoklipp längs ner.

Video: Obama varnar för legal marijuana

Av: Pierre Andersson

Barack Obamas uttalanden i en intervju av David Remnick i The New Yorker har av många tolkats som att presidenten är positiv till en legalisering av marijuana. Hans invändningar mot experimenten i Colorado och Washington fick inte lika stort utrymme:

”Having said all that, those who argue that legalizing marijuana is a panacea and it solves all these social problems I think are probably overstating the case. There is a lot of hair on that policy. And the experiment that’s going to be taking place in Colorado and Washington is going to be, I think, a challenge.”

I en ny intervju, den här gången med CNN, förtydligar Obama att hans kritik mot det rådande systemet främst rör hur lagarna kring marijuana används och hur straffen utmäts. Och där har han onekligen en poäng. Det är dokumenterat att svarta generellt får hårdare straff för exempelvis narkotikabrott – vilket naturligtvis är vidrigt. Här behövs insatser. Men även om narkotikabrott är överrepresenterade bland svarta och hispanics så torde problemen gå igenom hela rättssystemet och gälla även andra brottsrubriceringar.

I intervjun med CNN varnar Obama igen för effekterna av en legalisering och säger att de som ser det som en universallösning har tuffa frågor att svara på:

“But I do offer a cautionary note. Those who think legalization is a panacea, I think they have to ask themselves some tough questions, too, because if we start having a situation where big corporations with a lot of resources and distribution and marketing arms are suddenly going out there peddling marijuana, then the levels of abuse that may take place are going to be higher.”

Dela artikeln:
0
0

Sajten som växte upp

Av: Pierre Andersson

Hösten 2008. Jag frilansade och jobbade halvtid som reporter på Accent. Inom redaktionen diskuterade vi en del om vår minst sagt undermåliga närvaro på webben, men i budgeten fanns inga medel avsatta till arbete med digital publicering och ingen i organisationens ledning verkade så intresserad av att tilldela sådana resurser heller.

Vi bestämde oss för att köra ändå och bygga sajten själva. Tyvärr var accent.se upptaget – domännamnet hade varit ledigt inte så lång tid innan men den där väskkedjan hann sno det. Klantigt av oss att inte plocka upp det långt tidigare, det grämer mig fortfarande.

Med hjälp av WordPress och ett färdigt tema som vi utgick ifrån (och gjorde om helt och hållet…) var stommen till sajten klar på en helgs arbete. Till en början var publiceringstakten låg och besökarna relativt få, men det märktes att sajten fyllde ett behov.

Sedan 18 månader har vi en helt ny sajt. Tack och lov, den gamla började bli besvärlig att jobba med. Vi har också höjt ambitionsnivån rejält – något som också gett avtryck i besökssiffrorna.

Här är förresten sajten som den såg ut i januari 2009. Den månaden hade vi 600 unika besökare. Under januari i år går vi mot nytt rekord – när månaden är slut vid midnatt kommer vi ha haft närmare 23 000 unika besökare till sajten. Det tidigare rekordet slogs så sent som i november.

Nu är vi på god väg att ta ytterligare ett steg. Vi är i slutfasen av rekryteringen av en digitalredaktör, och med det tillskottet hoppas vi kunna göra en ännu bättre webb. Fler och bättre nyheter, mer interaktion med läsarna, mer webbteve… Det ska bli vansinnigt kul!

 

 

 

Dela artikeln:
0
0

Ungdomar dricker mindre – en global trend

Av: Pierre Andersson

Att svenska ungdomar dricker mindre än någonsin tidigare (åtminstone sedan början av 1970-talet då mätningarna inleddes) har vi rapporterat om tidigare. Det kan dock vara värt att uppmärksamma att detta verkar vara något av en global trend.

ESPAD-undersökningarna visar en liknande trend i Europa (om än inte lika tydlig som i Sverige – och det finns exempel på länder där utvecklingen går åt motsatt håll).

Även i Storbritannien – där ungdomar dricker mer än i många andra länder – är allt fler tonåringar helnyktra.

Nu presenteras också siffror från USA, framtagna av Monitoring the future, som visar att samma sak där. Amerikanska ungdomar har inte druckit så här lite sedan mätningarna inleddes 1975.

Vad beror det här på? Det finns säkert många förklaringar. Jag har ett par idéer – båda relaterade till ny teknik:

 • Nya sätt att kommunicera gör världen mindre. Ungdomskulturen (liksom nästan all annan kultur) är mer globaliserad än någonsin, därför är det kanske inte så förvånande att trender går över flera världsdelar.
 • Internet, e-sport, sociala medier etc har gett oss helt nya sätt att umgås. Nya sociala sammanhang ger upphov till nya sociala spelregler, och här verkar alkoholen glädjande nog inte ha någon naturlig plats.
Dela artikeln:
0
0

Öppen data på alkohol- och narkotikaområdet

Av: Pierre Andersson

En tydlig trend i samtiden är öppen data, det vill säga digital information i vettiga format som är fritt tillgängliga för vem som helst att ladda ner, bearbeta och använda. Riksdagen har det, SMHI har det, kommuner har det och det finns till och med sajter som Opengov och Opendata som samlar länkar till öppen data.

Glädjande nog finns det också öppen data på alkohol- och narkotikaområdet. För bara några veckor sedan upptäckte jag Folkhälsodata, där Folkhälsoinstitutet samlar statistik inom sitt ansvarsområde, bland annat om alkohol och narkotika.

Och idag presenterade CAN en tjänst som gör det möjligt att göra egna grafer och hämta hem anpassad data från deras gedigna undersökningsmaterial. Tyvärr verkar inte alla år finnas tillgängliga – skolundersökningarna har pågått sedan 1971, men vissa data sträcker sig bara tillbaka till 2006, andra till 2000. Jag antar att detta beror på att tidigare data inte är digitaliserad, men hoppas att detta är något man jobbar på.

– Databasen kommer först och främst att användas för att följa upp den nationella ANDT-strategin. Men genom att vi också gör den publik blir webbplatsen ett viktigt stöd för län, kommuner och organisationer som vill följa utvecklingen, säger CAN-chefen Håkan Leifman i en kommentar i organisationens nyhetsbrev.

CAN tillhandahåller den här tjänsten både på sin egen sajt och på den nya webbplatsen andtuppfoljning.se.

Så vad kan man göra med det här? Man kan till exempel plocka hem data om antal serveringstillstånd för allmänheten i varje kommun från Folkhälsodata, kombinera detta med hur många invånare varje kommun har och presentera detta i en karta med hjälp av Google Fusion Tables. Det är en utmärkt start, sen kan man göra intressant journalistik kring det man hittar. Att turistorterna sticker ut här är knappast förvånande, men varför skiljer det så mycket på grannkommunerna Mjölby och Ödeshög?

Och det är bara början – räkna med att vi på Accent kommer att titta närmare på det här i framtiden!

Dela artikeln:
0
0

”James Bond är alkoholist och troligen impotent”

”James Bond är alkoholist och troligen impotent” James Bond. Foto: Pressbild
Av: Pierre Andersson

Mellan 65 och 92 drinkar per vecka. Så mycket dricker James Bond enligt två brittiska läkare som har tittat närmare på frågan.

Patrick Davies, läkare från Nottingham, läste tillsammans med en kollega tolv av Ian Flemings romaner om agenten med rätt att döda. De noterade noga Bonds alkoholkonsumtion och kom fram till att han ligger en bra bit över den rekommenderade maxgränsen för män.

”Vi har kommit fram till att James Bonds alkoholkonsumtion, under hans olika uppdrag för hennes majestäts underrättelsetjänst, ligger i snitt på mellan 65 och 92 standardenheter i veckan”, säger forskarna till The Guardian.

(En standardenhet alkohol i Storbritannien är 25 ml sprit eller 75 ml vin.)

Läkarna har funnit ett antal tillfällen i både böckerna och filmerna då Bond kört berusad.

”I Casino Royale dricker han över 39 enheter innan han hamnar i en biljakt i hög hastighet, tappar kontrollen och hamnar på sjukhus i två veckor. Vi hoppas att han lärde sig en läxa.”

Sett över hela hans karriär verkar Bonds alkoholkonsumtion ha minskat något i mitten men ökat igen på senare år. Forskarna menar att han vid det här laget med stor sannolikhet drabbats av effekter som leverskador och impotens. Och mer:

”We conclude that James Bond was unlikely to be able to stir his drinks, even if he would have wanted to, because of likely alcohol-induced tremor.”

Till saken hör att skaparna av Bond-filmerna sedan länge samarbetar med alkoholföretag som Bollinger. I och med senaste filmen inledde man också ett omfattande samarbete (inklusive produktplacering i filmen) med Heineken.

Dela artikeln:
0
0