Länkar och kommentarer – 22 februari 2011

Av: Pierre Andersson
 • Nudge blog · We’ll say it again. If you’re trying to curb binge drinking, use social norms
  Forskningen är ganska överens om att det är mycket svårt att förändra människors beteende genom information. Det här handlar om något som kanske skulle kunna vara en framkomlig väg: Använd sociala normer.

  I den ena kampanjen använde man skrämsel- och skuldbudskap. I den andra lyfte man upp existerande sociala normer: ”de flesta andra gör si och så”. Gissa vad som funkade bäst?

 • Ja till fler alkoholfria alternativ i riksdagen – Dagen.se
  På tiden. Var på en middag senast förra veckan där arrangören serverade vin. Vi som inte ville ha erbjöds mineralvatten. Festligt värre.
 • » Twitter Faux Pas
  Amerikanska Röda Korset råkar twittra privat på officiella konton – om konsten att dricka sig packad – och noterar att misstaget ökar donationerna.
 • Daily chart: Global alcohol consumption: Drinking habits | The Economist
  Economist plockar upp WHO-rapporten. Kartan gör det extra tydligt: Européer dricker klart mest i hela världen. Notera dock att medelhavsländerna numera hamnar i samma kategori som Sverige (de har minskat och vi har ökat).
 • Trendbrott bland alkoholattityder?!! « Politiskt påverkande pappa
  Riktigt intressant. 2002 ville sju av tio (män) kunna köpa vin på ICA, nu är det färre än hälften så många som svarar ja på den frågan. Stödet för en restriktiv alkoholpolitik verkar ha ökat markant de senaste tio åren.En del av förklaringen kan mycket väl vara att fler ser effekterna av att konsumtionen fortfarande ligger ca 20 procent upp jämfört med vid mitten av nittiotalet.
 • Visa och Mastercard stoppar inte betalningar för nätdroger
  Intressant. Visar ju om inte annat att det fanns storpolitiska intressen bakom blockeringen av betalningarna till Wikileaks.
 • SABMiller
  Har kanske länkat till det här tidigare? Ett av världens största bryggerier tjänar pengar på att kränga öl i utvecklingsländer för att sedan slussa rubbet till Holland. Mycket lite blir kvar i länderna som sedan får ta hand om problemen. Skamligt.
 • Acts of Compassion: Caring for … – Google Böcker
  Fick ett tips om den här boken idag och hittade den på Google Books. Vill mest lägga ett bokmärke till den för mig själv, men misstänker att den är högintressant för alla som är intresserad av ideellt arbete.
 • Ipad bäddar för censur | Kulturdebatt | SvD
  Det är klart att det här inte är helt oproblematiskt men igen:
  1. Apple förhandsgranskar appen och inte innehållet i varje utgåva av tidningen. Viktig skillnad.
  2. Apple kan förstås bestämma sig för att sluta distribuera en viss tidning. Men det kan ju Konsum och Ica också göra (och har så gjort).
  3. Det är mycket svårt att se en framtid där just iPad blir det helt dominerande distributionskanalen som utgivarna är beroende av. Pappret lever kvar under överskådlig tid, webben är fri (även på iPad kan ju tilläggas) och andra plattor håller på att utvecklas.
Dela artikeln:
0