Kan inte män dricka som kvinnor?

Alkohol är ett mansproblem. Män dricker jättemycket mer än kvinnor och skadar sig själva och omgivningen. Kvinnorna börjar ta efter männen, även om vägen till jämställdhet, i det här fallet lyckligtvis, är lång.

Vid ett seminarium anordnat av SoRAD, Stockholms universitet, och CERA, Göteborgs universitet, diskuterades bland annat hur massmedia skildrar kvinnors respektive mäns alkoholkonsumtion. Alexandra Bogren, docent på SoRAD, visade klipp där kvinnors drickande beskrivs utifrån att de är just kvinnor, med mycket fokus på graviditet. Männens drickande beskrevs mer i allmänna termer: ”Ungdomar dricker mindre” och ”Alkohol utlöser våld”, utan att specifikt påpeka att det handlar om män.

Enligt Josefin Bernhardsson, nybliven doktor vid SoRAD och även hon föreläsare på konferensen, konserverar alkohol genusnormer. Flickor håller igen för att de är rädda, medan pojkar dricker ohämmat.

Hon beskriver också hur flickor blir varnade för att dricka för mycket för att de då riskerar att bli våldtagna. Medan pojkar inte varnas för att bli misshandlade trots att den risken är större.

Inte skuldbelägga offret

Tidigare i veckan skrev Accent om en debatt som uppstått efter att ett nytt nagellack lanserats. Det fiffiga med det var att det kunde användas för att upptäcka om någon hällt droger i din drink. En krönikör i The Guardian var upprörd eftersom tillverkare av sådana produkter har ett intresse av att sprida myter och skrämma upp tjejer för en företeelse som är ganska sällsynt. Han reagerade också på att sådana produkter lägger ansvaret på offren och inte på förövaren.

Så hur ska vi förmedla information utan att sprida förutfattade meningar om könsroller och könsmaktsordning, eller ännu värre – skuldbelägga offren.

Ett enkelt sätt är att alltid i fantasin låta alla byta kön. Känns det bakvänt så är det nog värt att fundera en vända till hur man ska formulera sig. Att lägga fokus på alkoholkonsumtionen och ifrågasätta vad den gör med oss, som krönikören i The Guardian föreslog, är klokt.

Å andra sidan var det bara några år sedan förövare gick fria om den våldtagna var för berusad för att försvara sig. Fortfarande kan man ana att kvinnors berusningsgrad påverkar utfallet i rättegångar. Något som är ovanligt med rån- eller misshandelsoffer. Ska vi inte berätta det för flickorna? Vi uppmanas att installera bättre lås för att skydda oss från inbrott och att undvika att gå på dåligt upplysta gångvägar sent på nätterna. Är det också att lägga ansvaret på offren? Inte vet jag.

Jag vill verkligen inte bidra till att förtrycka flickor, men på just det här området skulle jag föredra om jämställdheten uppnåddes genom att män tog efter kvinnor och inte tvärtom. Eller varför inte strunta i alkoholen helt och hållet?

Mer från Accent