AccentBloggar – Accent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 20 Sep 2019 14:10:38 +0000 sv-SE hourly 1 Läkemedlen som dödarhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/lakemedlen-som-dodar/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/lakemedlen-som-dodar/#respond Wed, 04 Sep 2019 05:32:22 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1656163 Accent har de senaste åren rapporterat om den accelererande opioid-epidemi som skördar mängder av liv i USA. I augusti skrev vi om att opioiddöden ökar också i Storbritannien. Men även i Sverige ökar narkotikadödligheten på grund av receptförskrivna läkemedel. Det visar en undersökning vars huvudförfattare är forskaren Anna Fugelstad. I temat Beroende på recept har Accent intervjuat läkare […]]]>

Accent har de senaste åren rapporterat om den accelererande opioid-epidemi som skördar mängder av liv i USA. I augusti skrev vi om att opioiddöden ökar också i Storbritannien. Men även i Sverige ökar narkotikadödligheten på grund av receptförskrivna läkemedel. Det visar en undersökning vars huvudförfattare är forskaren Anna Fugelstad.

I temat Beroende på recept har Accent intervjuat läkare och forskare som konstaterar att ingen har koll, och att ett snabbt uppvaknande är nödvändigt.  Accent har också träffat Ewa Styfberg, som efter 20 års kamp blivit fri från sitt läkemedelsberoende.

Sätt press på de vinstmaximerande läkemedelsföretag vars ansvarslösa marknadsföring gör sjuka människor narkotikaberoende.

Det är hög tid att adressera frågan i Sverige. Läkaren Stefan Borg säger att ”situationen är bedrövlig” och menar att IOGT-NTO kan göra en viktig insats genom att adressera vård och politiker i frågan. Och att sätta press på de vinstmaximerande läkemedelsföretag vars ansvarslösa marknadsföring gör sjuka människor narkotikaberoende. I förra veckan dömdes för första gången ett amerikanskt läkemedelsföretag som medskyldiga till opioidepidemin som varje dag skördar människoliv i USA. Det är dags att sätta hårt mot hårt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/lakemedlen-som-dodar/feed/ 0
Nya produkter för att locka ungahttp://www.accentmagasin.se/bloggar/nya-produkter-att-locka-unga/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/nya-produkter-att-locka-unga/#respond Thu, 22 Aug 2019 11:53:23 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1656007 I en tid då alkoholkonsumtionen minskar försöker industrin hitta nya produkter och målgrupper. Ett bottennapp är ölglass som Triumfglass lanserar i samarbete med ett bryggeri. Till skillnad från alkohol-isglassen är ölglassen helt alkoholfri, så det är ingen risk för skador. Riskerna handlar istället om att alkohol ständigt hittar nya vägar in i vår vardag. Marknadsföringen skyr […]]]>

I en tid då alkoholkonsumtionen minskar försöker industrin hitta nya produkter och målgrupper.

Ett bottennapp är ölglass som Triumfglass lanserar i samarbete med ett bryggeri. Till skillnad från alkohol-isglassen är ölglassen helt alkoholfri, så det är ingen risk för skador. Riskerna handlar istället om att alkohol ständigt hittar nya vägar in i vår vardag.

Marknadsföringen skyr heller inga medel för att hitta nya konsumenter. Eller vad sägs om en rosa, hallonsmakande gin vars flasketikett pryds av en enhörning? Vilka konsumenter tänker man locka med glassar och enhörningar? Knappast medel­ålders män. Däremot utgör de unga, som i stor utsträckning avstår från att dricka, en stor potentiell konsumentgrupp.

 

Positivt är dock att den minskande konsumtionen också leder till att producenterna satsar på annat än alkohol. Vi har sett en fantastisk utveckling i utbudet av muster, juicer och alkoholfria ölsorter på senare år.

Även flaskvatten säljs som aldrig förr, vilket i och för sig är mindre bra med tanke på miljön. Försäljningssiffrorna visar ändå tydligt att det alkoholfria sortimentet har gått från att vara något producenterna pliktskyldigast tar fram, till att bli en lönsam affär.

 

Ju färre som dricker alkohol, desto större blir efterfrågan på alkoholfria drycker. Och ju större utbudet blir, desto fler kan lockas över till det alkoholfria. Det finns alltså stor potential att öka försäljningssiffror utan småbarnsetiketter på spritflaskor eller glass med alkoholsmak. Ta vara på den!

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/nya-produkter-att-locka-unga/feed/ 0
Frivilliga reklampelare för alkoholhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/frivilliga-reklampelare-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/frivilliga-reklampelare-alkohol/#respond Thu, 15 Aug 2019 09:34:57 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1655795 "Så länge alkohol fortsätter att omges av en aura av fest och glamour så kommer vi att utsättas för alkoholförhärligande budskap från en armé av frivilliga."]]>

Inte många kan ha undgått att höra låten Sunnanvind spelas i sommar. Det är låten där de i refrängen sjunger ”Vi dricker cava aperol”. Enligt Svt hade låten redan i början av juli 11 miljoner lyssningar på Spotify.

Under semestern har jag åkt färja både till Danmark och Åland. Självklart utnyttjar taxfree-shopparna uppmärksamheten som de här dryckerna/den här drinken fått. Mousserande viner störtskyltas tillsammans med aperol. Camparigruppen, som tillverkar aperol gnuggar förstås händerna och lanserar ett ”travelkit”, en pappförpackning som innehöll både en flaska av deras mousserande vin och en flaska aperol. Så praktiskt!

 

Det är möjligt att bandet Mares, som gjort låten, har fått betalt av Camparigruppen, men det behöver inte alls vara så. Frivilliga marknadsförare av alkohol finns det gott om. Det är det som gör det så svårt att värja sig mot att översköljas av alkoholbudskap. Folk betalar för att gå omkring med t-shirts eller prylar med alkoholreklam och lägger ut bilder på sociala medier med alkohol. Från högtalare hör vi musik om hur trevligt det är att dricka, i filmer, tv-serier och romaner är alkohol ett frekvent återkommande, oftast positivt skildrat, inslag. Att människor, utan ersättning, gör reklam för en produkt är den mest effektiva formen av marknadsföring.

 

I fallet med låtskrivare verkar det dessutom vara en win-win-situation då alkohol, enligt Svt, är en del av framgångskonceptet i hitlåtar: En glad låt med en melodi som är lätt att komma ihåg, en text som innehåller olika former av drinkar och alkohol, gärna med ett stänk av nostalgi, och refränger på rim.

 

Så länge alkohol fortsätter att omges av en aura av fest och glamour så kommer vi att utsättas för alkoholförhärligande budskap från en armé av frivilliga. Med stor behållning har jag tittat på serien Hårds historier på Svt-play. I avsnittet om Charlotte Kallas genombrott berättar hon hur Gunde Svan kom fram till henne efter segern och uppmanade henne att tänka till innan hon ställde upp på Expressens bildidé om att spruta champagne för att fira: ”Det är nu du sätter varumärket. Står du för alkohol?”

 

Ska vi få bukt med spridningen av alkoholreklam måste vi öka medvetenheten om vad man bidrar till genom att glamourisera alkohol.Fler måste lyssna på Gunde Svans uppmaning och tänka till innan de blir ”nyttiga idioter” för alkoholindustrin.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/frivilliga-reklampelare-alkohol/feed/ 0
IOGT-NTO – ett pussel med många bitarhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/iogt-nto-ett-pussel-med-manga-bitar/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/iogt-nto-ett-pussel-med-manga-bitar/#respond Wed, 26 Jun 2019 07:29:09 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1655570 Meningen med föreningen är oftast inte en enda, utan flera. Och meningen skiftar från person till person. Även så i IOGT-NTO. För någon är skälet till att vara medlem att många tillsammans blir en maktfaktor i alkohol- och narkotikapolitiken. För andra är skälet att tillhöra en nykter gemenskap, och att kunna erbjuda nyktra och demokratiska […]]]>

Meningen med föreningen är oftast inte en enda, utan flera. Och meningen skiftar från person till person. Även så i IOGT-NTO. För någon är skälet till att vara medlem att många tillsammans blir en maktfaktor i alkohol- och narkotikapolitiken. För andra är skälet att tillhöra en nykter gemenskap, och att kunna erbjuda nyktra och demokratiska mötesplatser åt fler. För en tredje är drivkraften att få, och ge andra, stöd att hålla sig drogfri, efter ett tidigare beroende. Uppräkningen kan fortsätta, men jag tror du fattat poängen. Varje medlem har tagit sitt beslut att vara nykter och att organisera sig i just IOGT-NTO-rörelsen. Av ett eller flera skäl.

 

För mig var det till en början ett speciellt skäl som vägde tyngst. Med tiden har skälen blivit fler, och jag tror att jag idag delar mening med ganska många. För ju mer jag lärt i sakfrågorna, om industrin och politiken både i Sverige och globalt, och ju mer jag ser av verksamheten, av alla aktiviteter som pågår och vilken betydelse den har för så många (också långt utanför medlemsleden) – desto fler skäl har jag att vara organiserad.

 

IOGT-NTO är ett pussel med många bitar. Här ryms människor i alla åldrar, av olika kön, bosatta från norr till söder, med olika politiska åsikter och livsåskådning, och med skiftande bakgrund och erfarenheter. Olikheter som kan leda till konflikter och försvåra förståelse och kommunikation. Men som också kan skapa nytänkande, bredd och styrka. Mycket beroende på hur vi lyssnar, talar och bemöter varandra.

I artikeln IOGT-NTO-pusslet: Nykterhetens betydelse kommer sex medlemmar från olika delar av rörelsen till tals om sin syn på nykterhet, sitt medlemskap i IOGT-NTO och om framtiden.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/iogt-nto-ett-pussel-med-manga-bitar/feed/ 0
Nyktra strategier behövshttp://www.accentmagasin.se/bloggar/satt-press-pa-alkoholnormen/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/satt-press-pa-alkoholnormen/#respond Wed, 29 May 2019 04:37:59 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1655243 Allt fler väljer att offentligt berätta om sina alkoholvanor och dess negativa konsekvenser. Inte minst människor från lite glamourösa, kändistäta branscher. Senast i raden är skåde­spelerskan Ellen Bergström (En intervju med henne finns på accentmagasin.se). Hon berättar om stöd och uppmuntran, men också om människor som ifrågasätter att hon verkligen har alkoholproblem. Det föranleder en stilla […]]]>

Allt fler väljer att offentligt berätta om sina alkoholvanor och dess negativa konsekvenser. Inte minst människor från lite glamourösa, kändistäta branscher. Senast i raden är skåde­spelerskan Ellen Bergström (En intervju med henne finns på accentmagasin.se). Hon berättar om stöd och uppmuntran, men också om människor som ifrågasätter att hon verkligen har alkoholproblem.

Det föranleder en stilla undran: Hur svårt kan det vara? För det borde väl vara väldigt enkelt att förstå, och alldeles självklart, att den person som upplever sitt drickande som problematiskt faktiskt har problem? För många innebär det en lång och plågsam process att nå den insikten. Så grattis till Ellen Bergström, och till alla andra som ser sanningen i vitögat och tar itu med sina problem.

 

De flesta som inte dricker alkohol råkar förr eller senare ut för omgivningens nyfikna (och inte sällan rätt okänsliga) frågor, fördomar och ifrågasättanden. Det kan kännas både ovälkommet, påträngande, tjatigt och tröttsamt. Jag tycker inte att man som nykter vare sig ska behöva förklara eller försvara sig, jag vill bli ­respekterad för mitt val – vilket ibland ändå kräver att jag kan ge svar på tal.

Av andra nykterister och IOGT-NTO-­rörelsens facebookgrupper har jag förstått att jag inte är ensam om det. Accent har därför tagit hjälp av Ingela Hjulfors Berg, Alkoless, och Anders Hammarberg, beroendemottagningen Riddargatan 1, för att diskutera några vanliga situationer och hur de kan hanteras. Vi kommer att publicera fler nyktra strategier på accentmagasin.se. Hör gärna av dig till accent@iogt.se och berätta om dina!

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/satt-press-pa-alkoholnormen/feed/ 0
Vi behöver all kunskap vi kan fåhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/vi-behover-kunskap-vi-kan-fa/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/vi-behover-kunskap-vi-kan-fa/#respond Thu, 16 May 2019 12:12:54 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1655073 Den senaste tiden har jag haft mycket fokus på cannabis. Jag har åkt till Köpenhamn, gått på möten, kollat facebookgrupper och läst vad jag kommit över, från nya forskningsrapporter till snaskig kvällstidningsjournalistik. Nyligen lyssnade jag på en tre timmar lång debatt om hälsoriskerna med cannabis mellan en cannabisläkare och journalisten Alex Berenson. Det som slog […]]]>

Den senaste tiden har jag haft mycket fokus på cannabis. Jag har åkt till Köpenhamn, gått på möten, kollat facebookgrupper och läst vad jag kommit över, från nya forskningsrapporter till snaskig kvällstidningsjournalistik.

Nyligen lyssnade jag på en tre timmar lång debatt om hälsoriskerna med cannabis mellan en cannabisläkare och journalisten Alex Berenson. Det som slog mig är hur de två parterna, trots en påstådd vilja att föra en saklig och sansad debatt, inte ens kan samsas om vad forskningen säger om rätt grundläggande frågor kring cannabis. Det är som att de lever i två olika världar; i den ena är cannabis en lovande medicin och i den andra en farlig drog.

Man ska akta sig för enkla sanningar. Verkligheten är ofta komplex och svår att förutse. Men faktum är att flera metastudier visar att cannabis inte är en vidare effektiv medicin mot smärta, och att drogen riskerar att utlösa psykiska problem och psykoser hos vissa. Men det finns också studier, om än preliminära, som pekar på olika medicinska användningsområden. Som med alla narkotiska preparat handlar det om att balansera eventuell nytta mot riskerna.

Det är också faktum att cannabis är en växande legal industri på andra sidan Atlanten, och att det finns starka ekonomiska intressen för legalisering även i Europa. Det är intressen som vill framställa sanningen som enklare än vad den egentligen är. Vi behöver rusta oss med all kunskap och källkritik vi kan komma över.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/vi-behover-kunskap-vi-kan-fa/feed/ 0
Sjuka exploateras av cannabisindustrinhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/cannabisindustrin-utnyttjar-sjuka/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/cannabisindustrin-utnyttjar-sjuka/#respond Fri, 29 Mar 2019 11:37:44 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1654525 Att den som är sjuk och har ont griper efter halmstrån är förståeligt. Det som inte är förståeligt är hur andra (i missriktad välvilja, av okunskap, eller bäggedera) kan uppmuntra det. Ett skäl är vinstintresse.]]>

I reportaget Cannabis på danskt recept berättar Accents Jens Wingren om en bussresa från Göteborg till Köpenhamn. Det är inte vilken turistresa som helst. Ombord på ”Gröna bussen” befinner sig människor vars mål är att besöka en klinik i Köpenhamn och få medicinsk cannabis utskrivet. Resan organiserades genom en facebookgrupp av Angela de Cabo, som har cancer. Eftersom hon inte får cannabis utskriven av läkare i Sverige reser hon varje månad till Köpenhamn och sin danska läkare. Många på bussen reste med i förhoppning att få cannabis för smärtlindring, men de finns även de som tror att cannabis kan bota deras cancer – något som det saknas vetenskapliga belägg för.

 

Det är lätt att känna empati för medmänniskor som lever med svåra smärtor, och att önska dem den bästa smärtlindring de kan få. Ingen ska behöva ha ont i onödan. Men det vi samtidigt ska kräva är att den medicin som erbjuds, och som subventioneras med skattemedel, ska uppfylla de villkor och den evidens som gäller för all annan medicin i Sverige. Främst för patientens skull. Men också för att vinningslystna och samvetslösa krafter inte ska tjäna pengar på andras olycka.

Att den som är sjuk och har ont griper efter halmstrån är förståeligt. Det som inte är förståeligt är hur andra (i missriktad välvilja, av okunskap, eller bäggedera) kan uppmuntra det.

 

Bakom cannabisindustrin står starka krafter med ett bottenlöst vinstintresse. Släpper vi in medicinsk marijuana i stugvärmen utan samma rigorösa krav på evidens och kontroll som gäller för andra läkemedel är vi illa ute. För bakom knuten väntar legaliseringsivrarna på sin tur.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/cannabisindustrin-utnyttjar-sjuka/feed/ 0
Gör din röst hörd på kongressenhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/gor-din-rost-hord-pa-kongressen/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/gor-din-rost-hord-pa-kongressen/#respond Thu, 21 Feb 2019 11:12:07 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1653911 Valåret 2018 firade demokratin i form av den allmänna rösträtten 100-årsjubileum i Sverige. Detta samtidigt som vi ironiskt nog genomgick en utdragen parlamentarisk kris, som först i år landat i att Sverige fått en ny regering. Visserligen en skör sådan, men dock, en demokratiskt vald regering. Det är lätt att kritisera och raljera över situationen, många tyckare har […]]]>

Valåret 2018 firade demokratin i form av den allmänna rösträtten 100-årsjubileum i Sverige. Detta samtidigt som vi ironiskt nog genomgick en utdragen parlamentarisk kris, som först i år landat i att Sverige fått en ny regering. Visserligen en skör sådan, men dock, en demokratiskt vald regering. Det är lätt att kritisera och raljera över situationen, många tyckare har gormat och gjort sig lustiga över politikernas ”sandlådenivå”. Och visst kan (och bör) man ifrågasätta vissa utspel och formuleringar. Men sanningen är att valresultatet, och därmed det uppdrag vi väljare gav det demo­kratiska systemet, var minst sagt tufft.

 

Folkrörelsen IOGT-NTO har en lång tradition av demokrati. Många är de som vittnat om den skolning de fått i nykterhetsrörelsen, nu senast Farida al-Abani, nyvald partiledare i Feministiskt initiativ (Här hittar du en intervju Accent gjorde med henne inför partiledarvalet). Att vara folkvald politiker, eller för den delen förtroendevald i IOGT-NTO, innebär hårt arbete, förmåga att lyssna, lära, nå ut, argumentera, och omsätta ideologi i handling. Ofta handlar det om att hitta godtagbara kompromisser för att förflytta sig åt det håll man vill och nå resultat. I juni är det kongress i IOGT-NTO. Viktiga frågor ska avhandlas, några av dem är redan välkända.

 

För dig som medlem, och/eller förtroendevald, finns möjligheten att framföra din åsikt om de frågor som är på agendan, men också att lyfta nya. Varje medlem kan fram till den 16 april lämna in motioner (förslag) till förbunds­styrelsen. Passa på att göra din röst hörd.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/gor-din-rost-hord-pa-kongressen/feed/ 0
Gårdsförsäljning – tredje gången gillt!http://www.accentmagasin.se/bloggar/gardsforsaljning-fjarde-gangen-gillt/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/gardsforsaljning-fjarde-gangen-gillt/#respond Mon, 14 Jan 2019 14:44:09 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1653290 Jag ska avstå från kommentarer om regeringsuppgörelsen som vi just nu ser framträda. Det finns  andra mer lämpade för den typen av analyser. En sak behöver dock påpekas i sammanhanget. I den överenskommelse som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna och Centern står att läsa på sidan fem:   ”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska […]]]>

Jag ska avstå från kommentarer om regeringsuppgörelsen som vi just nu ser framträda. Det finns  andra mer lämpade för den typen av analyser. En sak behöver dock påpekas i sammanhanget. I den överenskommelse som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna och Centern står att läsa på sidan fem:

 

”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras (Tillsätts 2020).”

 

På riktigt? Igen? Både Centerpartiet och Socialdemokraterna vet mycket väl att gårdsförsäljning redan har utretts vid två tillfällen och fortfarande inte blivit verklighet. Ändå blir inte slutsatsen att gårdsförsäljning är oförenligt med det svenska alkoholmonopolet. Dessutom klubbades ett beslut igenom redan i våras om en tredje utredning. Det är ett cyniskt och populistiskt spel från Centerpartiets sida att fortsätta sparka på denna döda häst, och att ge sken av att verka för landsbygden genom att fortsätta driva en redan förlorad fråga.

 

Lär dig mer om gårdsförsäljning med Accentpodden!

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/gardsforsaljning-fjarde-gangen-gillt/feed/ 0
NPV:s resa: Från kuddar på golvet till flott konferenshttp://www.accentmagasin.se/bloggar/npvs-resa-fran-kuddar-pa-golvet-till-flott-konferens/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/npvs-resa-fran-kuddar-pa-golvet-till-flott-konferens/#respond Fri, 07 Dec 2018 15:02:06 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1653006 För ett par år sedan satt jag på en kudde på golvet i en vindslokal i Nacka tillsammans med ett 50-tal människor i skiftande åldrar. Jag var på ett seminarium anordnat av det nybildade Nätverket för psykedelisk vetenskap, NPV. Unga forskare i vardande talade sig varma för psykedeliska droger (som några av dem också lät […]]]>

För ett par år sedan satt jag på en kudde på golvet i en vindslokal i Nacka tillsammans med ett 50-tal människor i skiftande åldrar. Jag var på ett seminarium anordnat av det nybildade Nätverket för psykedelisk vetenskap, NPV. Unga forskare i vardande talade sig varma för psykedeliska droger (som några av dem också lät förstå att de själva prövat). Sveriges restriktiva politik beskrevs av dem som hopplöst efterblivet. 

 

NPV har sedan dess vuxit betydligt, har idag cirka 500 medlemmar och är aktiva på sociala medier där de bjuder in till seminarier och föreläsningar, och sprider artiklar och annan information. Nätverkets primära syfte är att få igång forskning om så kallade psykedeliska substanser i tron att med dem kunna bota och lindra posttraumatisk stress, depression, beroende, och flera andra psykiska sjukdomar. I oktober arrangerade de Sveriges första konferens om psykedelisk forskning. Accents Jens Wingren var på plats och intervjuade både internationella forskare, psykologer och sponsorer, deltagare samt företrädare för NPV.

 

En av förespråkarna är grevinnan Amanda Fielding, som 1998 grundade den brittiska tankesmedjan Beckley foundation, och sponsor av konferensen i Nacka. Denna aristokratiska dam skulle närmast kunna beskrivas som den psykedeliska forskningens grand old lady. Hon har hängivet drivit frågan sedan 1960-talet och svävar inte på målet:

– Jag gör mitt bästa för att göra de här substanserna till licenserade mediciner. Men jag anser att de bör göras tillgängliga för den som vill. Det blir nästa steg, först måste vi göra dem medicinskt tillgängliga för de som behöver dem, säger Amanda Fielding som ansett sig tvungen att trots att det inte roar henne nämnvärt arbeta politiskt för att uppnå detta.

För att komma runt LSD:ns dåliga klang började hon med psylocybin*-forskning.
– För det vet ingen varken hur det stavas eller vad det är. Men det var ett sätt att få ett etiskt godkännande för forskningen, lyder den krassa förklaringen.

 

Den psykedeliska forskningen är i sin linda, de studier som gjorts är få och små och har inte kunnat visa på övertygande resultat. Dock är detta en utveckling som det finns skäl att hålla ögonen på. Inte minst av skälet att medicinska anspråk riskerar att användas på samma sätt som när medicinsk användning av marijuana tjänar som murbräcka för krav på legalisering.

*Det aktiva ämnet i så kallade psykedeliska eller magiska svampar är psilocybin, vars rus liknar LSD, men är betydligt kortare. Svamparna är narkotikaklassade i Sverige och det är därför förbjudet att plocka dem. 

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/npvs-resa-fran-kuddar-pa-golvet-till-flott-konferens/feed/ 0
Borde det inte talas om alkohol och cancer?http://www.accentmagasin.se/bloggar/borde-det-inte-talas-om-alkohol-och-cancer/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/borde-det-inte-talas-om-alkohol-och-cancer/#respond Wed, 21 Nov 2018 14:11:51 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1652382 För ett år sedan förlorade jag min bästa vän i bröstcancer. Oktober månad får därför en alldeles särskild innebörd för mig. Nu är den över och de rosa banden har försvunnit från jackor och butiker. I stället är vi inne i ”Movember” den månad då vi ska tänka på mannens sjukdomar, och särskilt prostatacancer. Cancer […]]]>

För ett år sedan förlorade jag min bästa vän i bröstcancer. Oktober månad får därför en alldeles särskild innebörd för mig. Nu är den över och de rosa banden har försvunnit från jackor och butiker. I stället är vi inne i ”Movember” den månad då vi ska tänka på mannens sjukdomar, och särskilt prostatacancer.

Cancer hör till de sjukdomar som kan förebyggas. Det betyder inte att man kan skydda sig mot all cancer. Många drabbas av sjukdomen trots att de ätit nyttigt, motionerat, inte rökt och inte levt i närheten av luftföroreningar och farliga kemikalier.

Däremot kan antalet cancerfall minskas genom förebyggande åtgärder. En sådan är att minska alkoholkonsumtionen. Men hur ofta har du hört talas om sambandet mellan alkohol och bröstcancer under oktober?

Att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna.

Ändå är bröstcancer den första sjukdomen där man kunde fastställa att risken stiger med varje glas. Nyligen har forskning visat att risken för aggressiv prostatacancer ökar av alkohol. Den kunskapen är kanske mindre känd, men desto större är anledningen att sprida informationen.

Men att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna, i alla fall inte om patienten inte dricker överdrivet mycket. Kanske är läkarna rädda att de ska ge patienten skuldkänslor? Kanske tycker de att det är jobbigt att tänka på att deras egen alkoholkonsumtion faktiskt kan öka risken för dem själva? Eller är de bara okunniga?

 

Av en kollega fick jag tipset att läsa en artikel av Stephanie Mencimer, reporter på den amerikanska tidskriften Mother Jones. Hon har drabbats av bröstcancer och själv börjat undra om sjukdomen kan ha med alkohol att göra. För att undersöka saken har hon lagt ner ett enormt jobb på att leta forskning samt att undersöka hur industrin misstänkliggör forskning och hur de försöker påverka forskare och politiker. Artikeln är superlång och på engelska, men den är en av de bästa jag läst. Läs den du också!

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/borde-det-inte-talas-om-alkohol-och-cancer/feed/ 0
Synliggör konfliktenhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/synliggor-konflikten/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/synliggor-konflikten/#respond Mon, 12 Nov 2018 11:41:37 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1652065 Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart IOGT-NTO tagit arbetet med bemötande och jämlikhet i organisationen. Det är glädjande att i stort sett alla vi pratar med säger att arbetet med de här frågorna är viktiga och något som inte får […]]]>

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart IOGT-NTO tagit arbetet med bemötande och jämlikhet i organisationen. Det är glädjande att i stort sett alla vi pratar med säger att arbetet med de här frågorna är viktiga och något som inte får glömmas bort.

Tråkigare är dock att höra att Tollares #metoo-utbildning, som funnits på plats i snart ett år, bara har genomförts en gång. Detta trots att många distrikt säger sig vara intresserade av mer utbildning och stöd på området. Sofia Zackrisson som håller i kursen misstänker att många tror att en metod-utbildning innebär att man ska sitta och dela med sig av jobbiga saker man varit med om. Men poängen med att jobba med bemötande och jämlikhet efter #metoo är inte att vi ska älta våra trauman.

Problemen togs upp till ytan. Vi fick en handfull väldigt jobbiga berättelser att handskas med förra hösten. Som jag skrev då är den delen av arbetet nu utfört – av kvinnor och ickebinära som vi böra hålla högt för deras mod att berätta. Nu borde ansvar falla på män att få till en förändring.

 

Männen tog ansvar. Med en egen diskussionsgrupp och killmiddagar verkade det lovande. Men tyvärr dog diskussionsgruppen ut framåt våren och när jag nu går tillbaka och läser hur många män i rörelsen tänkt kring #metoo och #nykterfrizon känner jag att vi fortfarande inte lyckats prata med varandra. Jag upplever att det finns en stark polarisering, i samhället i stort, men som även avspeglar sig i rörelsen.

På ena sidan har vi män som känner att #metoo blev ”hysteriskt”, en ”häxjakt” och som anser att ifall några fel begåtts så är det en fråga för rättsväsendet. På andra sidan har vi främst yngre feminister och queers som känner att det inte är deras ansvar att hålla god ton och vara pedagogiska mot de som de ser som sina egna förtryckare.

Och aldrig ska de två mötas.

 

Jag vill betona att jag inte vill jämställa de här två grupperna. I mina ögon är det tydligt att kvinnor och icke-binära kämpar från ett underläge i den här frågan. Men jag är övertygad om att många män inte ser det på samma sätt. De ser snarare hur deras traditionella ställning i samhället riskerar att rinna dem ur händerna.

Att feminismen kritiserar mäns strukturella makt må vara en sak, men att ifrågasätta den informella makt som män sitter på är en annan femma. Då måste vi börja tänka på högst personliga beteenden och kommer plötsligt väldigt nära. Det här handlar inte (alltid) om överträdelser som kan avgöras i en rättssal. Det kan handla om väldigt subjektiva upplevelser och vi män måste lära oss lite mer fingertoppskänsla än att bara ropa ”men polisanmäl mig då!” till någon som vi gjort obekväm med vårt agerande.

Kanske är många män är ovana att tänka i de här banorna. De kanske inte ens vill eller förstår varför de borde. Samtidigt finns det de som tvingats tänka i de här banorna eftersom de har upplevt den andra sidan av vår informella könsmaktsordning. De har tvingats tänka på det till leda.

Just därför har Tollares #metoo-kurs också två upplägg, där den ena är en väldigt grundläggande genomgång av den här typen av frågor och den andra mer fördjupande kring hur vi ska kunna bygga upp en organisation där fler känner sig bekväma och välkomna.

 

Jag vill inte mana till lugn och ordnat samtal. Det finns en konflikt här och under några veckor förra året var den konflikten tydlig. Social fred mellan grupper som egentligen står i konflikt med varandra är en grundtanke i fascismen. Tyvärr ledde konflikten till en diskussion som var alldeles för inriktad på att hitta syndabockar istället för att rikta blicken inåt och sträva efter att bli bättre på att bemöta våra medmänniskor. Män över hela världen reagerade defensivt istället för ödmjukt.

Det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra.

Lyssningstips

Avslutningsvis vill jag tipsa om en podcast som jag nyligen hörde och som berörde mig. I avsnitten ”In the no” av Radiolab pratar Kaitlin Prest om alla gånger hon velat eller försökt säga nej i en sexuell situation och upplevelsen av att inte bli hörd. Det är smärtsamt och väldigt, väldigt viktig lyssning.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/synliggor-konflikten/feed/ 0
Värna de nyktra frizonernahttp://www.accentmagasin.se/bloggar/varna-de-nyktra-frizonerna/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/varna-de-nyktra-frizonerna/#respond Thu, 08 Nov 2018 09:09:10 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1652357 För drygt ett år sedan, den 20 oktober 2017, skrev jag för första gången om #metoo. En månad senare startades #nykterfrizon, IOGT-NTO-rörelsens eget upprop, där kvinnor och ickebinära vittnade om sexistisk jargong, sexuella trakasserier och övergrepp inom rörelsen. Rubriken till min krönika var Låt #metoo bli #nomore även i nykterhetsrörelsen. Uppmaningen var tydlig: Låt oss […]]]>

För drygt ett år sedan, den 20 oktober 2017, skrev jag för första gången om #metoo.

En månad senare startades #nykterfrizon, IOGT-NTO-rörelsens eget upprop, där kvinnor och ickebinära vittnade om sexistisk jargong, sexuella trakasserier och övergrepp inom rörelsen. Rubriken till min krönika var Låt #metoo bli #nomore även i nykterhetsrörelsen. Uppmaningen var tydlig: Låt oss arbeta för att ”jag med” blir ”aldrig mer.” För det anstår inte en rörelse med en värdegrund som vilar på demokrati och solidaritet att se mellan fingrarna med övergrepp i någon form.

 

Det vore naivt att tro att missförhållanden som existerat i tusentals år skulle försvinna under ett enda.

 

I Accent nr 7, och på accentmagasin.se, gör vi en tillbakablick och reflekterar över vad som hänt under året med #nykterfrizon. Vi blickar också framåt, för det är långt ifrån över. Det råder inget tvivel om att #metoo-rörelsen flyttat fram positionerna, men det vore naivt att tro att missförhållanden som existerat i tusentals år skulle försvinna under ett enda.

 

Jag blir emellanåt rejält frustrerad över att det går så långsamt att förändra saker till det bättre (och ibland så snabbt att rasera det som är bra). Då påminner jag mig om allt som ändå skett under min livstid. Till exempel en sådan sak som att det ända fram till 1965 enligt svensk lag inte fanns något som hette våldtäkt inom äktenskapet. Så låt oss jobba vidare, och komma ihåg vad Lovisa Bengtsson, IOGT-NTO-föreningen Sjumilakliv, säger i intervjun i Accent nr 7, angående före och efter att #nykterfrizon startades: ”Nu har vi varandra”.

Accents bevakning av #nykterfrizon sedan 2017 samlas efterhand.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/varna-de-nyktra-frizonerna/feed/ 0
Kom ihåg att ha kul ocksåhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/kom-ihag-att-ha-kul-ocksa/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/kom-ihag-att-ha-kul-ocksa/#respond Thu, 11 Oct 2018 13:07:44 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1651942 Jag har börjat spelat banjo. Inte i något seriöst försök att bli countrymusiker eller så, utan mest för att det är kul. Det är något väldigt speciellt med just banjospel. Jag tror det handlar om hur det låter, det är liksom svårt att ta banjo seriöst. Den låter ostämd även fast den är stämd, och allting man spelar på den blir glatt. Och det är just det som är så fantastiskt. ”A banjo a day keeps the doctor away”, som en vän sa.

Häromdagen så lirade jag med två kompisar. Vi skulle lära in lite dixiejazzlåtar till ett ideellt projekt, och när jag satt där och slog på banjosträngarna allt vad jag hade så insåg jag hur otroligt löjligt allt var; hela instrumentet, hela 1920-talsmusiken om att bara vara glad och spana in snygga personer och jazza loss. Och något väldigt skönt hände – jag började le. Och jag bara fortsatte le, och vrålsjunga, för att det var så kul och så löjligt på samma gång.

 

Det är så mycket som ska vara allvarligt nu för tiden. Vi ska tänka på allt vi säger, tycka rätt saker, rösta på rätt partier och komma ihåg att demonstrera vår positiva inställning till feminism och demokrati och allt möjligt. Men hur ofta är det någon som säger att vi måste ha mer roligt? Att vi borde satsa på att skämta mer? Att vi ska införa fler lekar på våra årsmöten?

Det finns något otroligt befriande i att göra något bara för att det är roligt. När vi har kul tillsammans så spelar allt annat ingen roll. Vi blir de vuxna barnen igen. Vi lyser upp, vi lever, och vi connectar med varandra. Och det är sådana stunder som för oss samman.

Så i det strömmande vardagslivet – kom ihåg att ha kul också. För din egen skull, och för att världen blir bättre av det.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/kom-ihag-att-ha-kul-ocksa/feed/ 0
Heja, alla fosterlandsförändrare!http://www.accentmagasin.se/bloggar/heja-alla-landsforandrare/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/heja-alla-landsforandrare/#respond Mon, 01 Oct 2018 16:43:10 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1651654 I Sveriges riksdag finns ett parti vars bärande idé är att värna ”svenskhet”, och som har förklarat krig mot dem som inte håller med. Men vem har rätt att bestämma vad ”svenskhet” och svenska värderingar är? IOGT-NTO har rötterna djupt förankrade i svensk historia, och står för drogfrihet, demokrati och allas lika värde. Ett budskap som tilltalar […]]]>

I Sveriges riksdag finns ett parti vars bärande idé är att värna ”svenskhet”, och som har förklarat krig mot dem som inte håller med. Men vem har rätt att bestämma vad ”svenskhet” och svenska värderingar är? IOGT-NTO har rötterna djupt förankrade i svensk historia, och står för drogfrihet, demokrati och allas lika värde. Ett budskap som tilltalar människor med mycket skiftande livshistoria, och som innebär att organisationen får allt fler medlemmar med utländsk bakgrund.

 

Jag har aldrig förstått varför jag ska vara stolt över att jag råkat födas i Sverige. Min nationalitet är inget jag valt eller förtjänat. Däremot är jag djupt tacksam över att leva i ett demokratiskt land med en politik som gett mig tak över huvudet, mat i magen, utbildning, tand- och sjukvård – trots att jag inte vuxit upp i en förmögen familj. När det gäller stolthet är jag mer stolt över att vara en del av nykterhetsrörelsen. Det är ett medvetet val och en aktiv handling från min sida.

 

Min ”svenskhet” låter jag inte definieras av något annat än lagen (som bygger på värderingar om rätt och fel), och på det demokratiska styrelseskicket. I ett fritt samhälle får jag vara den jag är, så länge jag inte skadar andra. Jag har betydligt mer gemensamt med mina vänner Maria och Arez (som råkade födas i Libanon respektive Kurdistan), än vad jag har med Jimmie och Louise i Sölvesborg. För den skull är jag inte en fosterlandsförrädare – jag är en fosterlandsförändrare. Eftersom förändring och utveckling är en förutsättning för vår överlevnad.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/heja-alla-landsforandrare/feed/ 0
Ge eftertanken en rösthttp://www.accentmagasin.se/bloggar/ge-eftertanken-en-rost/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/ge-eftertanken-en-rost/#respond Wed, 05 Sep 2018 09:51:14 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650912 Efter en semesterresa i nio svenska landskap; bland andra Dalarna, Värmland och Dalsland, står det klart att det inte bara är den inhemska vården och omsorgen, lokalvården, spelutvecklingen med mera, som bärs upp av utrikesfödda svenskar. Utan även turistnäringen. En majoritet av de vandrarhem, matställen och kaféer vi besökt visar sig drivas av invandrade krafter. […]]]>

Efter en semesterresa i nio svenska landskap; bland andra Dalarna, Värmland och Dalsland, står det klart att det inte bara är den inhemska vården och omsorgen, lokalvården, spelutvecklingen med mera, som bärs upp av utrikesfödda svenskar. Utan även turistnäringen. En majoritet av de vandrarhem, matställen och kaféer vi besökt visar sig drivas av invandrade krafter. Rätt tänkvärt med tanke på de högstämda nationalistiska tongångar som hörs i valdebatten – och som handlar både om vad svenskhet och svensk kultur är, och om vilka som har rätten att forma och njuta den.

 

De som talat varmast om den svenska naturen, lokala sevärdheter, hantverk, kulinariska specialiteter och historia, är inte uppvuxna på orten.

 

De vi mött som talat mest och varmast om den svenska naturen, lokala sevärdheter, hantverk, kulinariska specialiteter och historia, är inte uppvuxna på orten. Likafullt har de sett möjligheterna, och kombinerar det bästa av två världar; detta svårgripbara som gör att kulturer, människor och samhällen utvecklas.

Om inte denna utveckling skett genom årtusendena skulle vi här i norr fortfarande huka kring våra lägereldar, med kaststenarna* inom räckhåll om de i byn bredvid skulle våga sig för nära.

 

En situation som för oss i vårt trygga land kan vara svår att föreställa sig.

 

Nu är vi istället, tack och lov, en del av världen dit människor söker sig för att de vill, men också för att de tvingats lämna sina hem och sina nära och kära. En situation som för oss i vårt trygga land kan vara svår att föreställa sig. Sommarens bränder, och de trauman som svenskar som hals över huvud flytt undan lågorna vittnat om, kanske kan ge en liten aning.

 

I år 100-årsjubilerar den svenska rösträtten. Använd den med omsorg och eftertanke.

Läs mer om valet här!

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/ge-eftertanken-en-rost/feed/ 0
SD talar med kluven tunga i alkoholpolitikenhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/sd-talar-med-kluven-tunga-alkoholpolitiken/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/sd-talar-med-kluven-tunga-alkoholpolitiken/#respond Thu, 30 Aug 2018 07:14:00 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1651021 I artikeln Så vill riksdagspartierna forma alkoholpolitiken redogör Accent för hur partierna i Sveriges riksdag ställer sig i viktiga frågor om framtidens alkoholpolitik. En central fråga är synen på det statliga alkoholmonopolet. Där uppger Sverigedemokraterna (SD) att de vill avskaffa Systembolagets monopol. Detta med hänvisning till att ”Ett statligt alkoholmonopol rimmar illa med ett upplyst […]]]>

I artikeln Så vill riksdagspartierna forma alkoholpolitiken redogör Accent för hur partierna i Sveriges riksdag ställer sig i viktiga frågor om framtidens alkoholpolitik. En central fråga är synen på det statliga alkoholmonopolet. Där uppger Sverigedemokraterna (SD) att de vill avskaffa Systembolagets monopol. Detta med hänvisning till att ”Ett statligt alkoholmonopol rimmar illa med ett upplyst och modernt samhälle.” Men i en enkät som IOGT-NTO låtit göra, och som publicerades i veckan, säger de sig tvärtom vilja behålla Systembolagets monopol, med hänvisning till att det ”kanske är det enskilt viktigaste verktyget för den restriktiva svenska alkoholpolitiken.” Hur går detta ihop?

 

Svaret är att det inte gör det. Det svar som en talesperson i SD före sommaren gav till tidningen Scouting Spirit (som ges ut av Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF) och som först publicerades där, och som Accent publicerat ett utdrag ur, lyder som följer:

”Det finns många goda exempel på alkoholförsäljning utan monopol runt om i världen, därför känns det märkligt att Sverige inte skulle klara av samma sak. Ett statligt alkoholmonopol rimmar illa med ett upplyst och modernt samhälle. Regeringen bör därför avskaffa Systembolagets monopol.”

 

SD-medarbetaren bad i ett mejl journalisten att ”få ta en titt på hur det kommer att se ut före publicering” ifall svaren kortats. Journalisten tillmötesgick detta och mejlade bland annat ovanstående svar (citatet) till SD före publicering. SD återkom aldrig med några synpunkter. Mejlväxlingen finns dock bevarad.

Så vad är förklaringen till dessa helt motsatta ståndpunkter? Det finns åtminstone tre möjligheter:

  1. SD har under sommaren på djupet diskuterat och analyserat den svenska alkoholpolitiken och tagit del av den forskning som finns på området. De kan då ha kommit fram till slutsatsen att de i våras var helt fel ute och radikalt måste ändra sin politik. En rejäl omvändning i så fall.
  2. Medarbetaren på SD:s pressavdelning har inte koll på sitt partis politik, har blandat ihop frågorna från någon annan av alla dessa enkäter som florerar i valtider, eller tog chansen och svarade helt enkelt bara vad han själv tycker.
  3. SD svarade i våras precis vad de verkligen tycker, men har ju närmare valet vi kommit insett att det kanske inte var någon vidare bra idé att som ensamt parti driva frågan om alkoholmonopolets avskaffande.

 

Oavsett, så känns det inte särskilt stabilt. Det förstärker mönstret av ett parti som vare sig har koll på sin politik eller på sina talespersoner. Ett parti som får allt svårare med trovärdigheten.

Särskilt mot bakgrund av att sverigedemokrater så sent som förra året, i oktober 2017, motionerade i riksdagen om att avskaffa alkoholmonopolet.

SD har uppenbarligen inte heller kläm på att att alkoholreklam INTE är en kommunal fråga.

Ps. När det gäller SD betonar IOGT-NTO att man vare sig delar människosyn eller värdegrund med partiet. Det gör inte heller Accents chefredaktör.

Fotnot: Sedan denna text publicerades har Sverigedemokraternas pressavdelning kontaktat Accent ett antal gånger. Vid de första samtalen hade de inget att erinra mot innehållet i sina svar, men senare har de försökt förmå mig som ansvarig utgivare att ändra det svar om alkoholmonopolets framtid som de gav före sommaren. Ett svar som de menar är felaktigt. Faktum kvarstår dock: De uppgav före sommaren att de vill avskaffa alkoholmonopolet. SD:s presstjänst fick, vilket framgår i texten ovan, möjlighet att korrigera svaren före publicering.Och bilden av ett parti som vare sig har koll på sin politik eller sina talespersoner förstärks ytterligare.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/sd-talar-med-kluven-tunga-alkoholpolitiken/feed/ 0
Alkohol het valfråga – om man ser till helhetenhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/alkohol-het-valfraga-om-man-ser-till-helheten/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/alkohol-het-valfraga-om-man-ser-till-helheten/#respond Fri, 24 Aug 2018 13:17:10 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650928 Alkohol och andra droger är ingen valfråga – den är inte ens med på listan över de hetaste valfrågorna. Kanske är en del av förklaringen att den ses som en isolerad fråga i kontexten att alkohol i ett land med Sveriges starka alkoholnorm likställs med värden som frihet, fest och fredagsmys. Vi vet visserligen att […]]]>

Alkohol och andra droger är ingen valfråga – den är inte ens med på listan över de hetaste valfrågorna. Kanske är en del av förklaringen att den ses som en isolerad fråga i kontexten att alkohol i ett land med Sveriges starka alkoholnorm likställs med värden som frihet, fest och fredagsmys. Vi vet visserligen att baksidorna finns: baksmälla, bråk och beroende, men det beskrivs oftast som ett individuellt fenomen. Tragiskt och beklagansvärt, men knappast en politisk fråga – eller?

 

Om vi istället betraktar alkohol ur ett nationellt perspektiv är kopplingen till en rad andra samhällsområden slående.

Om vi istället betraktar alkohol ur ett nationellt perspektiv är kopplingen till en rad andra samhällsområden – som hamnar betydligt högre upp på listan över valfrågor – slående: Våld, misshandel och olyckor, inte sällan med dödlig utgång (såväl på vägarna som utanför krogen och i hemmen, på fritiden och i arbetslivet), svåra sjukdomar (som cancer, demens och diabetes med flera), kriminalitet/smuggling (kriminella gäng tjänar enorma summor och terrorister finansierar sin verksamhet genom droghantering). Listan kan göras längre; exempelvis när det gäller miljöfrågorna, där odling, produktion och transporter, belastar miljön negativt.

DN i mobilappen 24 augusti 2018.

Att sedan ett fåtal globala multijättar (se Accents granskning av alkoholindustrin) som ägs av ofattbart rika familjer, tjänar miljarder på alkoholtillverkning (nu även cannabis som tillsätts ibland annat öl), är absurt. De bygger bokstavligen sina förmögenheter på sina medmänniskors misär.

 

Det är hög tid för partierna att göra politik av fakta.

 

Länge har nykterhetsrörelsens medier, däribland Accent, arbetat i hård motvind med att lyfta fram fakta och forskning när det gäller alkohol och andra drogers skadeverkningar på individ och samhälle. Men på senare år har något börjat hända. Försäljningen av alkoholfritt ökar, hälsotrenden har påverkat fler att välja bort alkohol till förmån för en sundare livsstil. Det avspeglas även i mainstreammedia. Visserligen duggar det fortfarande tätt med alkoholtips till helgen i många medier, men en tidning som Dagens Nyheter kan också (som i morse) publicera en forskningsartikel med en rubrik som säger precis som det är: Ingen alkohol alls bäst för hälsan. En studie som förstås även Accent rapporterade om. Det är hög tid för partierna att göra politik av fakta.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/alkohol-het-valfraga-om-man-ser-till-helheten/feed/ 0
En marknadsplats för åsikterhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/en-marknadsplats-asikter/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/en-marknadsplats-asikter/#respond Fri, 06 Jul 2018 11:34:21 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650698 Hur står det till med ungas drickande? Det är rubriken på ett av arrangemangen i Carlsbergs tält, som de delar med Dagens Media under Almedalen 2018. Carlsberg Sveriges kommunikationschef Henric Byström pratar alkohol med Grön ungdoms Axel Hallberg framför företagets alkoholfria bar. Samtalet, som spelas in till Ölpodden, håller sig på ytan av problemen med […]]]>

Hur står det till med ungas drickande? Det är rubriken på ett av arrangemangen i Carlsbergs tält, som de delar med Dagens Media under Almedalen 2018. Carlsberg Sveriges kommunikationschef Henric Byström pratar alkohol med Grön ungdoms Axel Hallberg framför företagets alkoholfria bar. Samtalet, som spelas in till Ölpodden, håller sig på ytan av problemen med ungas alkoholkonsumtion, och som förväntas berörs det ansvarstagande i att ta fram alkoholfria alternativ till öl och problemen med smugglad alkohol.

Budskapet är enkelt: branschen är en viktig partner för politiker som vill komma tillrätta med alkoholproblemen. Att Carlsberg tjänar pengar på svenskarnas alkoholskador och sättet de marknadsför sina produkter i tredje världen nämns såklart inte. Att förvänta sig något sådant vore naivt.

 

Almedalen kryllar av företag som vill föra fram ett eller annat intresse, förpackat som en åsikt på en marknadsplats för åsikter. Det är inget konstigt att bilföretag pratar ekologisk hållbarhet, att de för fram åsikter i frågor där de har ett tydligt ekonomiskt intresse.

Totalt arrangerades 4 217 evenemang under årets Almedalsvecka. Enligt en kartläggning av Dagens samhälle har företagens och medias satsningar på Almedalen exploderat sen 2015. I år genomfördes 1 627 arrangemang av företag och näringsliv. Företagen står nästan för en fjärdedel av alla arrangemang under veckan. Främst handlar det om opinionsinstitut och konsultbolag.

 

Det är därför kanske inte överraskande att de enda som driver frågan om legalisering av cannabis under Almedalsveckan verkar vara advokatfirman De Basso och det cannabisföretag som de företräder. CW Hemp är ett amerikanskt företag som tillverkar CBD-olja, en produkt som numera inte kan säljas i Sverige utan godkännande från Läkemedelsverket.

Under ett seminarium om legalisering av cannabis arrangerat av Uppsala universitet är den enda som förespråkar en legalisering av cannabis en representant från CUF. Han verkar lägga fram ungdomsförbundets åsikt mer eller mindre pliktskyldigt. Seminariet avslutas med frågan om panelens deltagare tror att cannabis kommer vara legaliserat i Sverige om tio år. Inte ens representanten från CUF säger ja.

Cannabisfrågan är fortsatt död i svensk politik.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/en-marknadsplats-asikter/feed/ 0
Katastrofens potentialhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/katastrofens-potential/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/katastrofens-potential/#respond Thu, 05 Jul 2018 17:23:22 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650645 ”Nu är det allvar” sa Annie Lööf under sitt tal i Almedalen medan ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen gjorde sitt bästa för att störa. Jag trodde aldrig att jag skulle hålla med någon som har Margaret Thatcher och Ayn Rand som förebilder, men nu är det faktiskt allvar. Inte främst på grund av 30 […]]]>

”Nu är det allvar” sa Annie Lööf under sitt tal i Almedalen medan ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen gjorde sitt bästa för att störa. Jag trodde aldrig att jag skulle hålla med någon som har Margaret Thatcher och Ayn Rand som förebilder, men nu är det faktiskt allvar.

Inte främst på grund av 30 uniformt klädda nazister, utan för vad de är ett symtom på. Att rasism och högerextremism i allt större grad tar plats i offentligheten, begränsar minoriteters handlingsutrymme och skrämmer till tystnad. Från näthatet mot fotbollsspelaren Durmaz till Sifos väljarundersökningar kan vi se att rasismen har klivit in i den svenska offentligheten med ett stort steg. Det är den utvecklingen som göder Nordiska motståndsrörelsen och ger dem modet att visa sig offentligt.

 

Men även på den parlamentariska arenan kan vi se hur rasismen skapar problem. Inget av de politiska blocken kan längre samla en egen majoritet på grund av Sverigedemokraternas framfart. Det betyder att oavsett vem som blir största parti och får uppdrag att bilda regering så kommer regeringsbildningen röstas ner om man följer partiernas rådande allianser.

 

Man kan till och med tänka i termer av katastrof. Att en semi-militär våldssekt patrullerar Visbys gator och slår ner meningsmotståndare är en katastrof. Att var femte svensk röstar för rädsla och inskränkthet är en katastrof.

På väg till Almedalen läser jag A Paradise Built in Hell av Rebecca Solnit. Hon skriver om hur den populära bilden av katastrofer som något som tar fram det sämsta i människor är felaktig. Istället ger hon ett flertal historiska exempel på hur katastrofer fört människor närmare varandra. Hur altruism spirar efter en jordbävning eller under en bombräd. Katastrofen har potential att locka fram det allra bästa i oss.

 

Kan vi se det som nu sker som en katastrof – något som upphäver den rutin som delar upp oss? Och vilken roll spelar i så fall IOGT-NTO och det övriga civilsamhället i denna process? Om jag kan känna att jag har något gemensamt med Annie Lööf så borde vi kunna överbrygga de flesta meningsskiljaktigheter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/katastrofens-potential/feed/ 0
Livsfarlig okunskaphttp://www.accentmagasin.se/bloggar/livsfarlig-okunskap/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/livsfarlig-okunskap/#respond Tue, 03 Jul 2018 14:24:22 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650554 Nyligen rapporterade media att den genomsnittlige pensionären fått det
allt bättre. Det är en konsekvens av att fyrtiotalisterna numera utgör en stor del av pensionärskollektivet. De är den första generationen för vilka det var en självklarhet att även kvinnor förvärvsarbetade. Fyrtiotalisterna har dessutom pension enligt det gamla systemet. I kombination med skatteavdrag för eget pensionssparande och bra pensionsavtal för vissa grupper har det lett till att många har en väldigt bra pension.

Gott om tid och god ekonomi är eftertraktat av de flesta, men det ”goda livet” kan också medföra hälsorisker, för mycket alkohol till exempel.

Att dagligen eller nästan dagligen dricka vin eller öl till middagen är inte hälsosamt, men kan lätt bli en vana. Särskilt för dem som, liksom i Accents reportage ”Semester året om”, flyttar till medelhavsländerna. Vare sig det är för att få pensionen att räcka längre, eller för att njuta av det behagliga klimatet.

 

Att anamma vanan att dricka alkohol dagligen kan dock leda till dålig hälsa. Äldres kroppar har sämre fysiska förutsättningar att hantera alkohol. Att då öka sin alkoholkonsumtion så att den blir högre än tidigare i livet är en usel idé.

Kunskapen om alkoholens risker för äldre måste bli bättre. Det måste bli naturligt för hälsovården att tala om alkohol med alla, och att inse att överkonsumtion av alkohol inte är förbehållet vissa grupper. Även äldre damer kan dricka för mycket. En god hälsa är det som värderas allra högst, särskilt av äldre. Ingen ska behöva dricka sig till alkoholskador på grund av okunskap.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/livsfarlig-okunskap/feed/ 0
Mindre moralism, mer vetenskaphttp://www.accentmagasin.se/bloggar/mindre-moralism-mer-vetenskap/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/mindre-moralism-mer-vetenskap/#respond Thu, 28 Jun 2018 07:35:29 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650478 Nykterhetsrörelsen beskylls emellanåt för moralism. I Dagens Nyheter den 25 maj skrev Per Svensson i en ledare om: ”Hur jag värvades till moralmilisen och blev liberal”. Han beskriver hur han i årskurs åtta blev medlem i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF: ”Vi var tonåringar i en förort och blev nykterhetsrörelsens mest radikala och extrema fraktion”. Till kongressen i […]]]>

Nykterhetsrörelsen beskylls emellanåt för moralism. I Dagens Nyheter den 25 maj skrev Per Svensson i en ledare om: ”Hur jag värvades till moralmilisen och blev liberal”. Han beskriver hur han i årskurs åtta blev medlem i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF: ”Vi var tonåringar i en förort och blev nykterhetsrörelsens mest radikala och extrema fraktion”. Till kongressen i Umeå 1972 motionerade föreningen om bland annat ”avskaffande av all nöjesverksamhet.” Per Svensson slutsats är att det var en lärorik tid som fick honom att inse ”varför man aldrig får ge efter för ofrihetens frestelse.”

 

Moralist är ett skällsord. Men att ha en etisk kompass har hög status. Inte sällan ser vi på personer vars uttalanden och handlingar ligger i linje med vår egen övertygelse som moraliska och etiska föredömen. Medan vi menar att åsikter vi ogillar är uttryck för moralism. Inom IOGT-NTO har utvecklingen gått mot ökad efterfrågan på fakta, forskning och beslut som grundas på evidens. Under mina snart tre år på Accent har jag knappt mött någon medlem som moraliserat över sina medmänniskor. Inte heller har de tackat nej till en trevlig fest.

 

Däremot är många bedrövade, oroade och arga över alkoholens och andra drogers negativa konsekvenser. De vill se ett samhälle som tar fakta om våld, sjukdomar, olyckor och psykisk ohälsa kopplade till alkohol och andra droger på allvar. För det som är frihet för några innebär ofrihet för många andra. Nämligen alla som drabbas av alkoholens alla skadeverkningar. Att stå upp för dem är att ha både moral och etisk kompass. Baserat på fakta.

 

Sedan behövs det mer forskning, inte minst när det gäller medicinsk marijuana.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/mindre-moralism-mer-vetenskap/feed/ 0
Så mycket bättre på Järvaveckanhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/sa-mycket-battre-pa-jarvaveckan/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/sa-mycket-battre-pa-jarvaveckan/#respond Fri, 15 Jun 2018 06:32:31 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650207 Jag har varit på politikerveckan i Almedalen i Visby fler gånger än jag minns, från 1990-talet och framåt. I år gjorde jag dock en ”Stefan Löfven” och åkte till Järvaveckan, till sportfältet mellan Spånga och Tensta/Rinkeby, istället. Det gjorde jag rätt i. Almedalsveckan, som 50-årsjubilerar i år, har alltmer utvecklats till ett elitistiskt och rätt […]]]>

Jag har varit på politikerveckan i Almedalen i Visby fler gånger än jag minns, från 1990-talet och framåt. I år gjorde jag dock en ”Stefan Löfven” och åkte till Järvaveckan, till sportfältet mellan Spånga och Tensta/Rinkeby, istället. Det gjorde jag rätt i.

Almedalsveckan, som 50-årsjubilerar i år, har alltmer utvecklats till ett elitistiskt och rätt hysteriskt åsiktsjippo där tusentals seminarier och mingel konkurrerar om uppmärksamhet. Över Järvaveckan, som arrangeras för tredje året, svävar en fräschör och trivsamhet, den känns som en genuin mötesplats och här blandas folk från alla håll och i alla åldrar. Människor med olika etnicitet och från olika samhällsskikt. Inte minst folk som bor i närområdet.

 

Ulrica Ambjörn och Sadia Botan. Foto: En hjälpsam kvinna på Ung media

Jag har sällskap med Sadia Botan och Ayan Mahamed i IOGT-NTO-föreningen Mayren. De bor och verkar i Tensta och det är tydligt att de är välkända profiler i området (reportage kommer i Accent efter sommaren). Många kommer fram till dem och hälsar, kramas, diskuterar och skrattar. Och det är lätt att få kontakt överhuvudtaget. Det pågår aktiviteter hela tiden; poesitävling, medborgarpaneler och partiledartal på stora scenen. Seminarier i de olika tälten. Basket- och fotbollsturnering, tält där alla är välkomna att rita sin egen valaffisch, och en magisk talarstol för den som känner sig hågad.

 

Men också Järvaveckan växer. Frilansfotografen Alexander Mahmoud som bor nästgårds, i Husby, var här också i fjol, och han är paff över hur stort arrangemanget blivit bara sedan dess. Jag hoppas att veckan kommit för att stanna, för detta är en mötesplats som verkligen gör skäl för namnet och som behövs. Och jag hoppas att veckan lyckas behålla den direkthet, värme och stämning av folkfest som lever här idag.

 

I den ljumma kvällen går jag en promenad genom Rinkeby och Tensta och njuter av hur grönskande och rofyllt det är. Häromveckan skedde det skjutningar i området, och jag är inte ovetande om de problem som finns runt Järvafältet. Men jag slås av hur mediebevakningen härifrån naglar fast bilden av våld, otrygghet och hopplöshet. Det är inte hela sanningen, om än en viktig del, där insatser behövs. De människor som jag pratar med, som bor och lever här, vill förstås inget hellre än att ha lugn och ro, och arbete (inte minst åt ungdomarna). Som vi alla vill.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/sa-mycket-battre-pa-jarvaveckan/feed/ 0
Nej – ny studie visar inte att alkohol är hälsosamthttp://www.accentmagasin.se/bloggar/nej-ny-studie-visar-inte-att-alkohol-ar-halsosamt/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/nej-ny-studie-visar-inte-att-alkohol-ar-halsosamt/#respond Wed, 13 Jun 2018 13:13:43 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1650079 Ibland hamnar jag och min mamma i diskussioner om måttlighet. Något som hon är en stark förespråkare av. Själv är jag mer av en allt-eller-inget-person, eller vill i alla fall tro mig vara. Att min mamma jobbat hela sitt liv som epidemiolog* brukar jag inte låta avskräcka mig. När jag förra veckan läste om en […]]]>

Ibland hamnar jag och min mamma i diskussioner om måttlighet. Något som hon är en stark förespråkare av. Själv är jag mer av en allt-eller-inget-person, eller vill i alla fall tro mig vara. Att min mamma jobbat hela sitt liv som epidemiolog* brukar jag inte låta avskräcka mig. När jag förra veckan läste om en finsk studie som verkat hitta ett samband mellan nykterism och att ha en högre sjukfrånvaro på arbetet kände jag mig därför tvingad att gå på offensiven.

 

Studien har sammanställt svar om alkoholvanor från 47 520 deltagare från Finland, Storbritannien och Frankrike mellan 1985 och 2004. Studiens resultat visar på en U-formad kurva när det gäller sjukfrånvaro från jobbet. De med en hög alkoholkonsumtion har en högre frånvaro, de med en måttlig konsumtion en lägre sjukfrånvaro. Det överraskande är att personer som inte dricker alls också har en högre sjukfrånvaro. För de som inte dricker är det främst psykisk ohälsa, luftvägssjukdomar, matsmältningsproblem, samt muskel- och skelettsjukdomar som spökar. De med en hög alkoholkonsumtion är oftare borta från jobbet till följd av förgiftningar och skador.

 

Slutsatsen som lätt dras av detta är att vi mår bättre av en måttlig alkoholkonsumtion än att helt avstå från alkohol. Men att det finns en korrelation mellan att vara helnykterist och att ha en högre sjukfrånvaro behöver inte betyda att nykterism orsakar psykisk ohälsa, luftvägssjukdomar, matsmältningsproblem och muskel- och skelettsjukdomar.

Forbes skriver att den här typen av studie inte kan kartlägga vad som är orsak och verkan. Det är mycket troligt att personer med den här typen av sjukdomar undviker alkohol eftersom de är sjuka.
– Vissa sjukdomar eller deras mediciner förhindrar människor från att dricka alkohol. Det skulle kunna förklara de större riskerna bland de som avstår alkohol, säger studiens huvudförfattare Jenni Ervasti till The Independent.

 

Hon spekulerar också kring att de med ett tungt alkoholberoende antagligen oftare hamnar utanför arbetsmarknaden, vilket gör att deras sjukfrånvaro inte registreras i studien.

Studien fann även att de som avstod från alkohol oftare var fattigare, vilket kan vara en mellanliggande faktor som orsakar ohälsa. Forskarna har heller inte tagit hänsyn till risken för tidigare död eller sjukdomar, som till exempel cancer, som kommer med alkohol.

 

Konceptet med en U-formad kurva har funnits länge inom forskning kring alkohol. Ofta används dessa resultat av kvällstidningar för att påstå att ett måttligt intag av alkohol skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar (främst hos äldre). Men när man tittar närmare återfinns ofta samma problem som i den finska studien ovan. Samtidigt visar andra studier på riskerna med måttlighetsdrickande, och att det inte verkar finnas några tröskelvärden för alkoholens skadeverkan vad gäller leverskador och cancerrisk.

 

Så tillsvidare tillåter jag mig själv att vara lite extrem i min övertygelse att det är hälsosammare att inte dricka lösningsmedel än att dricka det i små mängder. Och om du inte tror mig så kan du titta på den här härligt ungdomliga videon med epidemiologen Emma Frans.

 

*Ett ord jag tvingades lära mig uttala lagom till att jag började första klass. Men vid det laget hade min pappa redan lärt mig ord som acetylsalicylsyra så det var ingen större utmaning. 

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/nej-ny-studie-visar-inte-att-alkohol-ar-halsosamt/feed/ 0
Var ärliga om gårdsförsäljning!http://www.accentmagasin.se/bloggar/var-arliga-om-gardsforsaljning/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/var-arliga-om-gardsforsaljning/#respond Thu, 03 May 2018 11:36:17 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1649569 Så var det dags igen. Alkoholpolitikens never ending story, ”gårdsförsäljning” av alkohol, har dykt upp som gubben i lådan. Efter att ha behandlat en rad motioner i ärendet beslutade Socialutskottet att föreslå Riksdagen att lagen ska ändras så att gårdsförsäljning ska kunna tillåtas. I går röstade Riksdagen om saken och uppmanar nu isin tur regeringen […]]]>

Så var det dags igen. Alkoholpolitikens never ending story, ”gårdsförsäljning” av alkohol, har dykt upp som gubben i lådan. Efter att ha behandlat en rad motioner i ärendet beslutade Socialutskottet att föreslå Riksdagen att lagen ska ändras så att gårdsförsäljning ska kunna tillåtas. I går röstade Riksdagen om saken och uppmanar nu isin tur regeringen att verka för att tillåta gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget kan ha kvar sitt monopol på detaljhandel. I den bisatsen ligger själva stötestenen.

 

Monopol betyder ensamrätt. Av definitionen framgår tydligt att det inte kan finnas fler som säljer alkohol än den som innehar monopolet. Då är det nämligen inget monopol längre.

Genom att övertyga EU om att Systembolaget existerar av folkhälsoskäl, och att det inte diskriminerar produkter från andra EU-länder, har Sverige fått ett undantag från regeln om fri handel vad gäller alkohol.

Vore det inte ärligare att istället föreslå det motionärerna egentligen vill: avskaffa monopolet?

Om svenska producenter tillåts att sälja sina produkter medan utländska producenter inte har samma möjlighet så blir de sistnämnda förstås diskriminerade. Det förstår nog politiker också, men en del vill inte låtsas om det. Det är ju val i år och vem unnar inte små vingårdar på den svenska landsbygden att sälja några flaskor av sitt egenproducerade vin till besökare?

Vore det möjligt skulle antagligen knappt IOGT-NTO protestera. Men två statliga utredningar har visat att det inte går utan att monopolet hotas.

 

I stället för att acceptera resultatet ska man nu alltså tillsätta ytterligare en utredning. Vore det inte ärligare om motionärerna istället föreslog det de egentligen vill: att avskaffa monopolet? Eller kan det vara så att beslutet beror på att det är valår? Ingen vinner val på att föreslå ett avskaffande av Systembolaget. Inte ens bland små mikrobryggerier eller vingårdar är det en populär tanke. Producenter som får in sina produkter i Systembolagets sortiment får ju en distributionskanal som ligger ljusår från vad de kan klara själva.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

Gårdsförsäljning däremot låter trevligt, och landsbygden behöver förstås arbetstillfällen, även om de flesta små producenter är mikrobryggerier i storstaden.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning, som rimligen kommer att leda till samma resultat som de tidigare, för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

 

 

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/var-arliga-om-gardsforsaljning/feed/ 0
Ingenmanslandet mellan här och därhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/ingenmanslandet-mellan-har-och-dar/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/ingenmanslandet-mellan-har-och-dar/#respond Wed, 02 May 2018 09:28:24 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1649491 Under min semester i somras fick jag nöjet att besöka fyra olika flygplatser på två olika kontinenter. Flygplatser är märkliga platser på så vis att de ser i stort sett likadana ut vart du än kommer. Framför allt har taxfreebutikerna ett slående homogent utbud över hela världen. Det är parfym, lite godis och sen alkohol. […]]]>

Under min semester i somras fick jag nöjet att besöka fyra olika flygplatser på två olika kontinenter. Flygplatser är märkliga platser på så vis att de ser i stort sett likadana ut vart du än kommer. Framför allt har taxfreebutikerna ett slående homogent utbud över hela världen. Det är parfym, lite godis och sen alkohol. Mängder av alkohol.

 

Det är inte som att jag vill skryta med att jag flugit mycket. Varje gång jag bokar en resa känner jag ett sting av skuldkänsla och tänker på en text av Nina Björk som jag läste för en massa år sedan.

I texten beskriver hon den typiska flygresenären, en affärsman som genom sina pengar lyckas frikoppla sig från världens regler om förflyttning så som de fungerade för människor under större delen av vår existens. Flygresenären frigör sig från naturens begränsningar men måste även sätta moraliska betänkligheter åt sidan. Det blir allt mer uppenbart att våra flygvanor är ohållbara och måste förändras. Sara Skyttedal (KD) har påpekat att vi borde flyga mer för miljöns skull och om jag har en moralisk kompass i mitt liv så är det att alltid göra tvärt emot vad Sara Skyttedal säger.

 

Det slår mig på en flygplats i New Jersey hur väl den här frikopplingen från vardagliga sammanhang och vardaglig moral gifter sig med flygplatsens alkoholkultur. Som resenärer är vi inte längre bundna till våra vanliga rutiner. Det känns fullt naturligt att våra beteenden kring alkohol då också blir mer utsvävande. En förmiddagssup  är väl inget konstigt när man befinner sig på resande fot?

 

Detta är såklart något alkoholindustrin tagit fasta på. I resandets ingenmansland finns pengar att tjäna. Inte bara för flygbolagen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/ingenmanslandet-mellan-har-och-dar/feed/ 0
Att rapportera om könhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/att-rapportera-om-kon/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/att-rapportera-om-kon/#respond Fri, 20 Apr 2018 09:45:27 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1649394 Förra året genomförde Accent en granskning av den statistiska jämställdheten i IOGT-NTO-rörelsens styrelser. Resultatet pekar på att vi i vår rörelse fortfarande har en hel del jobb kvar innan vi uppnått något som på pappret liknar jämställdhet. I arbetet använde vi oss av IOGT-NTO:s medlemsregister, där vi enkelt kunde få uppdrag och könstillhörighet svart på […]]]>

Förra året genomförde Accent en granskning av den statistiska jämställdheten i IOGT-NTO-rörelsens styrelser. Resultatet pekar på att vi i vår rörelse fortfarande har en hel del jobb kvar innan vi uppnått något som på pappret liknar jämställdhet. I arbetet använde vi oss av IOGT-NTO:s medlemsregister, där vi enkelt kunde få uppdrag och könstillhörighet svart på vitt.

Men något gnagde redan då. Det kändes givet att det i vårt stora material av individer skulle finnas de som inte känner sig bekväma i den könstillhörighet som tillskrivits dem. Kön kan vara något så oerhört flytande att man kan ställa sig frågan om det ens går att kvantifiera? Går det att rapportera om kön i siffror?

 

Siffror kan berätta för oss om strukturer. Vi behöver kunna peka på att det finns vissa människor som är mer representerade på maktpositioner, fråga oss varför, och hur det kan åtgärdas.

 

I vissa fall behöver vi det. Siffror kan berätta för oss om strukturer. Vi behöver kunna peka på att det finns vissa människor som är mer representerade på maktpositioner, fråga oss varför, och hur det kan åtgärdas. Men att göra en liknande undersökning utifrån etnicitet hade varit omöjligt. Vi kan inte anta en persons etnicitet utifrån namn, och att registrera etnicitet i medlemsregistret vore otänkbart.

Trots det tror jag ingen skulle påstå att det är oviktigt att titta på hur personer med utländsk bakgrund är representerade i rörelsen. Så vad är skillnaden mellan kön och etnicitet?

I USA ses det inte som något konstigt att prata om och registrera ras. Därmed kan man ta fram statistik över representation av olika etniska grupper i olika sammanhang. Men för oss i Sverige framstår detta som märkligt och kanske till och med obehagligt. Däremot skulle de flesta svenskar antagligen se det som oproblematiskt att anta någons kön utifrån förnamn eller personnummer. I denna tysta överenskommelse ligger den huvudsakliga skillnaden. Men där kan vi komma att behöva tänka om de närmaste åren. Frågan då är hur vi fortsätter att rapportera kring könsfördelning och representation när kön erkänns som något flytande och mer komplicerat än två statiska kategorier.

 

I rapporteringen kring #nykterfrizon har Accent använt begreppet icke-binära för att benämna de som inte identifierar sig utifrån eller på andra sätt faller (enbart) inom kategorierna man och kvinna. Men vi har aldrig behövt ta ställning till, eller rapportera, kring vem som har en icke-binär könstillhörighet. En sådan fråga kan vara känslig, speciellt för en person som kanske inte kommit ut som transperson i alla livets olika sfärer. Det som är öppet i föreningen kanske inte familjen som läser Accent ännu vet.

 

Sedan några år tillbaka är det möjligt att ändra sin könstillhörighet i IOGT-NTO:s medlemsregister. Inte bara mellan man och kvinna utan också till kategorin ‘annat’.

 

Sedan några år tillbaka är det möjligt att ändra sin könstillhörighet i IOGT-NTO:s medlemsregister. Inte bara mellan man och kvinna utan också till kategorin ”annat”. I nuläget finns det 13 personer i den kategorin. Alternativet finns inte på talongen för nya medlemmar, utan medlemmen måste själv höra av sig till Medlemsservice.

En av de som nu ingår i kategorin ”annat” i IOGT-NTO:s är James Hedwig Ziegler (kanske känd från Motdrags nummer 4, 2017). Hen tycker att det är jättebra att möjligheten finns, men att begreppet ”annat” kanske känns lite märkligt, med tanke på hur många olika könstillhörigheter som faller under kategorin.

När institutioner ändrar sin inställning till icke-binära könsidentiteter ökar också journalisters möjlighet att rapportera statistik kring gruppens representation.

Att som organisation se till att det finns strukturer på plats som tillåter icke-binära att vara aktiva är oerhört viktigt om man inte vill utesluta dessa grupper, säger en annan transperson som jag pratar med. Det handlar till exempel om möjligheten att byta namn och kön i organisationens register, men också hur man bemöter och pratar om icke-binära. En person som avviker från könsnormen kan även behöva komma ut till omgivningen i sin egen takt. Utan strukturer som ser till detta kommer transpersoner hindras från att delta i lika hög grad som andra.

 

Icke-binära könsidentiteter är en ny utmaning för oss journalister i vår rapportering. Vi behöver utarbeta ny praxis kring hur vi rapporterar om kön.

 

För att sammanfatta så utgör icke-binära könsidentiteter en ny utmaning för oss journalister i vår rapportering. Vårt jobb är att samla information om verkligheten, sortera den och presentera den på ett kortfattat och begripligt sätt. För att göra det stödjer vi oss ofta på väletablerade kategorier som ibland förenklar det som inte vill förenklas. Ofta är vårt arbetstempo högt och vi gör vårt bästa för att ge en så korrekt beskrivning som möjligt av verkligheten. Vi behöver utarbeta ny praxis kring hur vi rapporterar om kön. Kanske tycker de transaktivister som jobbat med dessa frågor i många år att vi är för långsamma. Men samtidigt som vi tar in nya perspektiv från sociala rörelser förväntas vi också formulera lättbegripliga texter som alla våra läsare begriper.

James Hedwig Zeigler tipsar om Transformering.se’s ordlista för den som är osäker på ordval i rapporteringen kring kön.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/att-rapportera-om-kon/feed/ 0
Ljuspunkter som ger hopphttp://www.accentmagasin.se/bloggar/ljuspunkter-som-ger-hopp/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/ljuspunkter-som-ger-hopp/#respond Tue, 27 Mar 2018 12:48:59 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1649016 I flera länder dras snaran åt kring alkoholförsäljningen. Kan det bana väg för en global alkoholkonvention?]]>

I nyheterna som publicerats på accentmagasin.se i år har vi rapporterat om att finländare nu kan köpa starköl i livsmedelsbutiker, att cannabisaktier stiger i värde eftersom svenska investerare satsar på att Kanada kommer att legalisera drogen, och att Surahammar kommun får nej av Länsstyrelsen när de vill förbjuda alkoholkonsumtion på offentliga platser.

I Danmark är det sedan årsskiftet lagligt att odla cannabis för medicinskt bruk. Tomatodlare ställer om till cannabisodling och ser framför sig att Odense ska bli ”cannabishuvudstad”.

I Sverige hotas monopolet, till och från, av förslag på att låta producenter sälja alkohol direkt till besökare, av näthandlare som försöker efterlikna butiker och av lycksökare som marknadsför alkohol i oreglerade former; fryst som glass eller torkad till pulver.

Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol.

För oss som tror att det är bra om beroendeframkallande preparat inte är allt för tillgängliga, och helst inte alls kopplade till privata vinstintressen, känns det stundtals tröstlöst.

Men det finns ljuspunkter. Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol. I Skottland blir minimipriser verklighet efter många års kamp och nu kommer ett svenskt förslag på förbud mot kommersiell annonsering för alkoholdrycker på sociala medier.

 

Låt oss hoppas att det fortsätter i den riktningen. Kanske kan vi då komma ett steg närmare en global alkoholkonvention. Om en sådan kan få samma drastiska effekt som tobakskonventionen fått skulle mycket vara vunnet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/ljuspunkter-som-ger-hopp/feed/ 0
Risk för drinkorexi med energideklarerad alkoholhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/risk-drinkorexi-med-energideklarerad-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/risk-drinkorexi-med-energideklarerad-alkohol/#respond Thu, 01 Mar 2018 12:58:32 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1648551 Deklaration av energiinnehåll i alkoholdrycker kan säkert få några att tänka sig för innan de dricker en extra öl. Samtidigt finns risken att några ser informationen som en uppmaning att äta mindre för att kunna dricka. ]]>

Medvetna konsumenter har kanske funderat över varför inga utförliga innehållsförteckningar finns på alkohol, motsvarande de som finns på andra livsmedel.

Den europeiska organisationen Eurocare har länge stridit för bättre konsumentinformation. Den 1 februari gick de ut med ett pressmeddelande där de kräver att alkoholproducenterna informerar på sina alkoholförpackningar om energivärde (kJ/kcal), fett, andel mättat fett, kolhydrater, socker, protein och salt.

 

Särskilt energiinnehållet tycker många att konsumenterna borde upplysas om eftersom det är relativt högt i alkohol. Övervikt är ett stort folkhälsoproblem och många känner inte till hur mycket energi alkohol faktiskt innehåller. Kanske en och annan skulle dricka mindre om de fick klart för sig hur mycket onödiga kalorier de får i sig genom öl, vin och sprit.

 

Nu har Systembolaget tagit fasta på detta och producerat en informationsvideo som talar om hur mycket energi som finns i olika alkoholdrycker. Det är i och för sig lovvärt och det är rimligt att konsumenterna får veta, men kanske finns det goda skäl att inte fokusera för mycket på kalorierna?

 

Människor som inte vill avstå från att dricka, men är rädda för att gå upp i vikt använder informationen för att räkna ut hur mycket mat de måste avstå från för att kunna dricka så mycket de vill, så kallad drinkorexi. Som Accent skrivit tidigare är det ett fenomen som ökar, åtminstone i USA.

Att dricka alkohol på fastande mage gör att man snabbare blir berusad, berusningen blir kraftigare och belastningen på kroppen ökar. Att äta mindre för att kunna dricka mer är en dålig idé – och inget som bör uppmuntras.

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/risk-drinkorexi-med-energideklarerad-alkohol/feed/ 0
Nykter graviditet ingen uppoffringhttp://www.accentmagasin.se/bloggar/nykter-graviditet-ingen-uppoffring/ http://www.accentmagasin.se/bloggar/nykter-graviditet-ingen-uppoffring/#respond Mon, 12 Feb 2018 16:28:39 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?post_type=bloggar&p=1648377 Föräldrar kan ändå inte dricka alkohol när de vill så det är lika bra att börja öva på att låta bli.]]>

När man blir gravid förlorar man en del av sin integritet. Plötsligt har såväl experter som lekmän synpunkter på hur man lever och kommer med goda råd om allt möjligt. Mot slutet tar sig en del till och med friheten att klappa på ens mage – åtminstone före #metoo.

De flesta råd ges i all välmening, men som vuxen kan man givetvis ändå känna sig kränkt. Ett av råden är att avstå från alkohol. Det ifrågasätts av Agnes Wold och Cecilia Chrapowska i en bok till blivande föräldrar.

 

Eftersom det inte finns belägg för att barnet skadas av 5–6 glas i veckan så anser de att man inte ska skuldbelägga kvinnor som väljer att inte avstå helt. Det är behjärtansvärt. Skuldkänslor är ingen bristvara hos föräldrar, men problemet med att säga att ”ett glas vin ibland” är okej är att det inte är något exakt mått.

Faktum är att det är precis så som många beskriver sin konsumtion. Och då menar de inte bokstavligen ett glas. Det som avses är att dricka måttligt. Därför blir det så lurigt med budskapet att ett glas är okej. Särskilt som vi inte ens har någon gemensam definition på storleken på ett glas.

 

Vi vet inte heller var gränsen går för påverkan på barnet. Antagligen existerar ingen gräns, åtminstone inte en som är densamma för alla, vid alla tidpunkter under graviditeten och under alla omständigheter. Att låta bli att dricka i nio månader är ingen stor uppoffring för blivande föräldrar. Det är ett bra tillfälle att testa för- och nackdelar med att vara nykter. Den erfarenheten kan man ha nytta av längre fram. Med barn som ska skjutsas hit och dit, eller tonåringar som ska hämtas från sena fester kan föräldrar inte heller dricka när som helst. Lika bra att börja förbereda sig.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/bloggar/nykter-graviditet-ingen-uppoffring/feed/ 0