Ett nytt verktyg i lådan? (Eller: Pierre testar screencasting)

Av: Pierre Andersson

För något halvår sedan diskuterade jag och Sara Heine, chef för verksamhetsenheten på IOGT-NTO:s kansli, format för föreläsningar på webben. Hon hade en idé om att inspelade föredrag skulle kunna användas mycket mer än idag. Sara har rätt förstås.

Man kan tänka sig korta introduktionspass till varje kapitel i böcker som Alkokoll eller Narkokoll. Eller varför inte en pedagogisk genomgång över hur iogt.se funkar bakom kulisserna för alla som är webbansvariga för distrikt och lokalföreningar? Enkla att kolla på ensam eller tillsammans med sin studiecirkel eller i föreningen.

När Staffan Landin (som skulle berätta om Gapminder) blev magsjuk och inte kunde komma till Verksamhetsforum för ett par veckor sedan erbjöd han sig att skicka en film istället. Vi var nog flera som var skeptiska och tänkte att det skulle bli en klen ersättning. Så fel vi hade! Visst hade det varit ännu bättre om Staffan funnits på plats – men den föreläsning han spelat in speciellt för oss fungerade över förväntan.

Staffan spelade helt enkelt in det som hände på hans egen skärm samtidigt som han spelade in sig själv. Vi kunde se och höra honom berätta, men han kunde också visa verktyget Gapminder samtidigt. Låter det komplicerat? Faktum är att det är riktigt enkelt att komma igång.

Det du behöver är en programvara för screencasting. Det finns en sammanställning på Wikipedia, men du kan säkert hitta bra alternativ genom en enkel googling. Själv bestämde jag mig för att testa ScreenFlow. Resultatet ser du nedan.

(Ljudet är möjligen lite lågt och synkar inte hundra med bilden. Det första är en inställning som jag inte skruvade på tillräckligt i min dator, det andra är tydligen ett känt problem när man använder mikrofon via USB-porten. Använd datorns inbyggda mikrofon eller den vanliga ljudingången och problemet är löst.)

Dela artikeln:
0
 • http://blogg.sundhult.com Christian ”Sundhult” Dahlqvist

  Bra!

  Jag har pingat Peter Axelsson tidigare om #SSMWs lunchwebbinar. de är så klockrena.

  1h under lunchen kör de ett webbinar, så att man kan sitta där med sin matlåda och följa med. Dessutom spelar de in den.

  Ett exempel: http://bit.ly/q9BKrh

  Det viktiga är att det finns en ordentlig guide hur man kommer igång för att sänka alla trösklar.

  //Christian

 • http://facebook.com/tel0703474171 Marcus Karlsson

  När jag pluggade körde vi Moderskeppets Photoshopkurser. Kolla och inspireras:
  http://www.moderskeppet.se/

 • http://evablomqvist.wordpress.com/ Eva Blomqvist

  Spännande. Det där med att filma bra grejer för att fler ska kunna se är klockrent. Har vi med det i tänket med nya iogt.se , Henry? //Eva

 • Pierre Andersson

  Marcus: Har sett dem, de är verkligen skitduktiga på det här!

 • http://about.me/henryohlsson Henry Ohlsson

  Eva: det finns inget som hindrar att vi lägger upp filmer redan på befintliga iogt.se eller våra bloggar.