Enkelt verktyg för sidplanering?

Av: Pierre Andersson

Alla som någon gång jobbat med tidskriftsproduktion vet hur det är. Du sitter med en lista med artiklar, en med annonser och så en massa tomma sidor som ska fyllas på bästa sätt. En slags pussel vars slutresultat spelar stor roll för hur tidningen kommer att uppfattas av läsaren.

Det här är en process som väldigt många redaktörer fortfarande går igenom med papper och penna som enda verktyg. Möjligen använder man en mall i Indesign som gör det snyggare, men inte särskilt mycket smidigare. Att flytta runt grejor, ändra omfång och lägga till annonssidor blir rätt tidsödande till slut.

I flera år har jag letat efter ett verktyg som kan användas till det här. Det finns inte ett skit! Det enda jag hittar är foruminlägg av andra redaktörer som desperat efterlyser samma saker som jag… Ja, redaktionella planeringssystem finns förstås, men de är nästan alltid gjorda för dagspress, är apfula och krångliga och inte minst jäkligt dyra. Grov overkill för en liten redaktion.

Ett undantag: För någon månad sedan ramlade jag över webbtjänsten Blinkplan som är nästan vad jag vill ha. Den funkar, men det skulle kunna vara betydligt bättre, snyggare och enklare.

Tar gärna emot tips på andra lösningar. Idealt en app som funkar både på datorn och på iPad – hela processen är ju som gjord för ett touchinterface.

Dela artikeln:
0
  • http://twitter.com/Popfabrikenhttp://uppdragsmedia.se/http://skyltat.se David Stark

    Google Docs är förträffligt för sidplaneringar, Pierre. Lätt att dela till folk som jobbar på distans, smidigt att göra förändringar i. Efter att ha gjort en mall, eller som i vårt fall flera mallar för olika tidningar, går det väldigt lätt att göra nya sidscheman.