Enkelt verktyg för sidplanering?

Av: Pierre Andersson

Alla som någon gång jobbat med tidskriftsproduktion vet hur det är. Du sitter med en lista med artiklar, en med annonser och så en massa tomma sidor som ska fyllas på bästa sätt. En slags pussel vars slutresultat spelar stor roll för hur tidningen kommer att uppfattas av läsaren.

Det här är en process som väldigt många redaktörer fortfarande går igenom med papper och penna som enda verktyg. Möjligen använder man en mall i Indesign som gör det snyggare, men inte särskilt mycket smidigare. Att flytta runt grejor, ändra omfång och lägga till annonssidor blir rätt tidsödande till slut.

I flera år har jag letat efter ett verktyg som kan användas till det här. Det finns inte ett skit! Det enda jag hittar är foruminlägg av andra redaktörer som desperat efterlyser samma saker som jag… Ja, redaktionella planeringssystem finns förstås, men de är nästan alltid gjorda för dagspress, är apfula och krångliga och inte minst jäkligt dyra. Grov overkill för en liten redaktion.

Ett undantag: För någon månad sedan ramlade jag över webbtjänsten Blinkplan som är nästan vad jag vill ha. Den funkar, men det skulle kunna vara betydligt bättre, snyggare och enklare.

Tar gärna emot tips på andra lösningar. Idealt en app som funkar både på datorn och på iPad – hela processen är ju som gjord för ett touchinterface.

Dela artikeln:
0
 • http://twitter.com/Popfabrikenhttp://uppdragsmedia.se/http://skyltat.se David Stark

  Google Docs är förträffligt för sidplaneringar, Pierre. Lätt att dela till folk som jobbar på distans, smidigt att göra förändringar i. Efter att ha gjort en mall, eller som i vårt fall flera mallar för olika tidningar, går det väldigt lätt att göra nya sidscheman.

Snälla polisen, ni är smartare än så här

Av: Pierre Andersson

SVT:s ABC-nyheter publicerade i går uppgifter ur interna dokument från Citypolisen i Stockholm. Där framgår bland annat att Citypolisens målsättning i år är att ingripa mot 6.200 misstänkta narkotikabrott. Av det ska 88 procent vara mot innehav av narkotika, och 12 procent försäljning.

Ett högt ställt mål rent numerärt och en tydlig prioritering av innehavsbrott alltså. Och hur gör då poliser som vill uppnå målen? Man går på de enkla målen. Gamla, slitna missbrukare som inte är ett dugg betjänta av ytterligare ett gripande för ringa narkotikabrott. Det här är människor som behöver vård mer än något annat.

Utan att veta exakt hur polisens statistik ser ut så talar ju allt för att en sådan prioritering får helt galna konsekvenser rent mänskligt. Följderna kan dessvärre också bli politiska: Att jaga slitna narkomaner istället för langare bidrar på sikt sannolikt till ett minskat stöd för en restriktiv narkotikapolitik.

Dessutom är ju hela grejen med att ha den här typen av målsättningar för polisen helt feltänkt. Målet är 6200 ingripanden mot narkotikabrott – oavsett hur situationen utvecklar sig under året. Och 88 procent ska vara… Det blir ju absurt.  Jag ska inte på något sätt påstå att jag är expert på styrning och ledning, men nog måste det vara rimligare att polisen jobbar mot effektmål?

Dela artikeln:
0
0

Alla pratar om #medberoende

Av: Pierre Andersson

Responsen på SVT:s nya serie Djävulsdansen har varit fantastisk. Behovet att lyfta frågorna och prata om egna erfarenheter är stort. ”Det är som en stor befrielse”, säger programledaren Sanna Lundell i klippet nedan. Jag tror att hon har rätt. (Du har väl inte missat vår intervju med Sanna Lundell förresten?)

Accent har förstås bevakat de här frågorna länge, men genomslaget blir självklart på en helt annan nivå när SVT gör en satsning på det här sättet. Dessutom hakar Aftonbladet på – förstasidan på deras webb har fyllts med artiklar kring ämnet de senaste dagarna och de har till och med skapat en särskilt avdelning. Bra!

För den som vill borra ännu djupare i ämnet har vi samlat ett litet urval av det vi gjort på det här viktiga temat tidigare:

Ännu mer hittar ni här.

 

Dela artikeln:
0
0

Lär dig mer om narkotika

Av: Pierre Andersson

Jag har ett antal gånger, både här och i andra sammanhang, efterlyst en tydligare satsning på cannabis och narkotikapolitik från IOGT-NTO. Debatten är här vare sig vi vill eller inte och vi måste kunna möta den.

Ett tecken på att något möjligen håller på att hända är distansstudiecirkeln Narkokoll som under hösten har fokus på just cannabis. Sök senast 15 september!

Dela artikeln:
0
0
”Fuck your laws and public safety”
Bild från Youtube.

”Fuck your laws and public safety”

Av: Pierre Andersson

John Oliver är minst sagt tydlig om FIFA:s agerande i Brasilien, bland annat när det gäller tvånget att servera alkohol på arenorna – trots att Brasilien förbjudit det för att förebygga våld.

Accent har tidigare skrivit om det här och här.

(Spola till 4:35 om du är otålig – hela klippet är dock värt att se.)

Dela artikeln:
0
0
På plats på NBV:s förbundsmöte
Jonatan Hjort, förbundsordförande i NBV. Foto: Pierre Andersson

På plats på NBV:s förbundsmöte

Av: Pierre Andersson

Sitter i källaren på ett hotell på Arlanda. Här har ombuden till NBV:s förbundsmöte – troligen det sista i den här formen – samlats för att diskutera bland annat det förslag till omorganisation som vi tidigare skrivit om.

Om förslaget kommer att gå igenom? Ja, jag har svårt att se något annat. På central nivå verkar de organisationer som är medlemmar i NBV vara överens. På plats i ombudsskaran finns dock också några av förslagets skarpaste kritiker – räkna med debatt.

Vill du följa förbundsmötet själv? Kolla in livesändningen på NBV:s webbplats. Följ också #nbvFM14 på Twitter!

 

 

Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1
Dela artikeln:
0
0
Idag lärde jag mig att det finns ett band som heter The Temperance Movement…
Bild från Youtube.
Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1

En gnutta ärlighet vore klädsamt, Cecilia Giertta

Av: Pierre Andersson

Jodå, som ett brev på posten kom nu ytterligare ett blogginlägg/pressmeddelande från Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier. Ämnet är – som så ofta – gränshandel och smuggling.

Giertta hävdar att gränshandeln har ökat med 8,5 procent efter alkoholskattehöjningen vid nyår. Det hon egentligen menar är förstås att de svenska bryggeriernas export av öl till gränshandelsbutikerna har ökat. Vem som köper den här ölen, och vart den hamnar, har varken hon eller någon annan en aning om. Hon har heller ingen aning om hur handeln med vin eller sprit eventuellt påverkats. Det finns också uppgifter om att de tyska importsiffrorna när det gäller svensk öl är mindre än bryggeriernas exportsiffror – något som Accent kommer att gräva mer i framöver.

Med det underlaget är det hyfsat magstarkt att påstå att ”gränshandeln har ökat med 8,5 procent”.

Cecilia Giertta skriver också ”Trenden att gränshandelskonsumtionen fortsätter stiga är alltså tydlig, trots försäkringar från officiellt håll om det motsatta”. Jag vet inte vad hon menar med ”officiellt håll” men jag har inte hört vare sig politiker eller forskare ge några sådana försäkringar. De flesta verkar vara överens om att skattehöjningar på den nivå som genomfördes vid nyårsskiftet mycket väl kan ge en liten ökning av gränshandeln – men att vinsten med skattehöjningen i form av minskad konsumtion och ökade intäkter ändå är större.

I det korta blogginlägget finns ytterligare en punkt som är inte är riktigt ärlig: ”Ändå vill regeringen inte genomföra en utredning för att ta reda på hur stor införseln är, för att därefter kunna diskutera eventuella åtgärder. Det är konstigt.”

Nej, det är inte konstigt. På regeringens uppdrag genomförs kontinuerligt en mätning av svenskars alkoholvanor – och där ingår även resandeinförsel och smuggling. Trenden där har varit tydligt fallande sedan 2004. Sveriges Bryggerier har länge kritiserat undersökningarna och menar att de ger en osann bild. Bland annat som en reaktion på den kritiken gjordes en översyn av mätmetoderna för ett par år sedan – utan att det blev några avgörande skillnader i siffrorna. Den utredning Sveriges Bryggerier efterlyser är redan gjord, och det vet Cecilia Hiertta.

Nu har CAN tagit över ansvaret och också där har man under de senaste månaderna ägnat stor kraft åt att ytterligare förbättra undersökningsmetoderna. Med detta som bakgrund är det inte ett dugg konstigt att regeringen inte har velat tillsätta ytterligare en utredning bara för att Sveriges Bryggerier – och en och annan Centerpartist – tycker att man borde göra det.

Dela artikeln:
0
2

Någon borde ta reda på varför folk är nyktra

Av: Pierre Andersson

Jo, jag vet varför jag inte dricker alkohol – och jag misstänker att alla organiserade nykterister kan svara på frågan utan problem. Men det är inte det jag är ute efter.

I Sverige har vi omkring 900 000 personer i den vuxna befolkningen som inte dricker alkohol. En del av dem är helnyktra av ideologiska skäl, andra för att de tidigare druckit och fått problem. Några för att de inte gillar smaken eller alkoholens effekter.

Hur många som tillhör vilken grupp har vi ingen aning om.

Varför är det viktigt då? Jo, som ni vet kommer det titt som tätt studier som visar att de som inte dricker alls inte lever riktigt lika länge som de som dricker lite grann. Senast för ett par dagar sedan publicerades en svensk observationsstudie där kvinnor som drack ett halvt glas vin varje dag levde 17 månader längre än helnyktra kvinnor.

Problemet är förstås att ingen vet riktigt varför de här människorna valt att inte dricka alkohol. För bland nykteristerna finns ju inte bara ideologiskt övertygade IOGT-NTO-medlemmar, här finns också de som inte dricker för att de mår dåligt på grund av sjukdom eller kanske social isolering. (Och just isolering och ensamhet är kopplat till överdödlighet i sig.)

Så. Någon borde finansiera en studie bland helnyktra. Varför har vi valt att inte dricka? Hur mår vi? Vilka andra mönster kan hittas som påverkar vår hälsa?

 

Dela artikeln:
0
1
De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!
Karin Adelsköld. Foto: Stefan Söderström / SCANPIX

De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!

Av: Pierre Andersson

Har du missat något? Här är de tio mest lästa av förra årets artiklar på accentmagasin.se:

 1. Karin Adelsköld om Twitterstormen: ”Viktigt att inte hålla käften”
 2. Sveriges roligaste kvinna – och helnykter
 3. Möt Ökenråttan och Vinballen
 4. Vit jul-app spärrad av Facebook – för populär
 5. ”Nyktra människor är snyggare!”
 6. Andas ut: Nykterhet är inte farligt för hälsan
 7. IOGT-NTO:s kampanj kritiseras hårt – kommunikationschefen försvarar
 8. Sju myter om ­cannabis och legalisering
 9. Sänkta alkoholpriser i Tyskland om sänkt ölskatt i Danmark går igenom
 10. ”Ett haveri på flera nivåer”

(Ovanstående är texter som publicerades förra året. Räknar man allt som är publicerat slår sig exempelvis också den här texten om cannabis in, liksom den här om alkoholdemens.)

Dela artikeln:
0
0
Video: Obama varnar för legal marijuana
Stillbild från CNN:s intervju. Se videoklipp längs ner.

Video: Obama varnar för legal marijuana

Av: Pierre Andersson

Barack Obamas uttalanden i en intervju av David Remnick i The New Yorker har av många tolkats som att presidenten är positiv till en legalisering av marijuana. Hans invändningar mot experimenten i Colorado och Washington fick inte lika stort utrymme:

”Having said all that, those who argue that legalizing marijuana is a panacea and it solves all these social problems I think are probably overstating the case. There is a lot of hair on that policy. And the experiment that’s going to be taking place in Colorado and Washington is going to be, I think, a challenge.”

I en ny intervju, den här gången med CNN, förtydligar Obama att hans kritik mot det rådande systemet främst rör hur lagarna kring marijuana används och hur straffen utmäts. Och där har han onekligen en poäng. Det är dokumenterat att svarta generellt får hårdare straff för exempelvis narkotikabrott – vilket naturligtvis är vidrigt. Här behövs insatser. Men även om narkotikabrott är överrepresenterade bland svarta och hispanics så torde problemen gå igenom hela rättssystemet och gälla även andra brottsrubriceringar.

I intervjun med CNN varnar Obama igen för effekterna av en legalisering och säger att de som ser det som en universallösning har tuffa frågor att svara på:

“But I do offer a cautionary note. Those who think legalization is a panacea, I think they have to ask themselves some tough questions, too, because if we start having a situation where big corporations with a lot of resources and distribution and marketing arms are suddenly going out there peddling marijuana, then the levels of abuse that may take place are going to be higher.”

Dela artikeln:
0
0

Sajten som växte upp

Av: Pierre Andersson

Hösten 2008. Jag frilansade och jobbade halvtid som reporter på Accent. Inom redaktionen diskuterade vi en del om vår minst sagt undermåliga närvaro på webben, men i budgeten fanns inga medel avsatta till arbete med digital publicering och ingen i organisationens ledning verkade så intresserad av att tilldela sådana resurser heller.

Vi bestämde oss för att köra ändå och bygga sajten själva. Tyvärr var accent.se upptaget – domännamnet hade varit ledigt inte så lång tid innan men den där väskkedjan hann sno det. Klantigt av oss att inte plocka upp det långt tidigare, det grämer mig fortfarande.

Med hjälp av WordPress och ett färdigt tema som vi utgick ifrån (och gjorde om helt och hållet…) var stommen till sajten klar på en helgs arbete. Till en början var publiceringstakten låg och besökarna relativt få, men det märktes att sajten fyllde ett behov.

Sedan 18 månader har vi en helt ny sajt. Tack och lov, den gamla började bli besvärlig att jobba med. Vi har också höjt ambitionsnivån rejält – något som också gett avtryck i besökssiffrorna.

Här är förresten sajten som den såg ut i januari 2009. Den månaden hade vi 600 unika besökare. Under januari i år går vi mot nytt rekord – när månaden är slut vid midnatt kommer vi ha haft närmare 23 000 unika besökare till sajten. Det tidigare rekordet slogs så sent som i november.

Nu är vi på god väg att ta ytterligare ett steg. Vi är i slutfasen av rekryteringen av en digitalredaktör, och med det tillskottet hoppas vi kunna göra en ännu bättre webb. Fler och bättre nyheter, mer interaktion med läsarna, mer webbteve… Det ska bli vansinnigt kul!

 

 

 

Dela artikeln:
0
0