Det pratas om alkohol

Det kan bero på att jag nyss kommit hem från Almedalen, där jag deltagit i ett antal diskussioner och debatter, och det kan bero på att jag har selektivt seende, men jag tycker att alkohol debatteras och diskuteras allt oftare utanför den traditionella arenan i nykterhetsrörelsen och andra närstående organisationer.

Senast idag har jag fått två länkar via Facebook till inlägg som ifrågasätter alkoholnormen. Först ett tänkvärt blogginlägg av Julia Mjörnstedt på Ung Cancer där hon berättar om en debatt i Almedalen om cancer.

I debatten deltog politiker från sju riksdagspartier.

”En person i publiken frågade vilken som är den viktigaste preventiva åtgärden för att minska antalet som drabbas av cancer. En av politikerna svarade arbetet mot tobaksanvändningen och möttes av rungande applåder. Alla var vi eniga om att rökning är ett stort problem och att det krävs fler och kraftfullare insatser. Moderatorn frågade publiken och panelen vilka av oss som är för att ha ett uttalat mål för när samhället ska var rökfritt och alla räckte upp handen. Bra så.

Men sedan vände diskussionen. En av politikerna påpekade att en minst lika viktig preventiv åtgärd är att arbeta aktivt för att minska alkoholkonsumtionen. Hur många som applåderade? Ingen.”

Det andra är en krönika i Svenska Dagbladet av författaren och journalisten Katarina Wennstam där hon utmanar den som törs att ta en vit månad i juli. För barnens skull.

Sedan kommer ett pressmeddelande som påminner om att ”Fyllepodden” som Accent skrivit om tidigare, sänder första avsnittet idag. Det är visserligen IQ som bekostat den, men initiativet kommer från programledarna själva.

För ett par veckor sedan fick jag möjlighet att prata med bloggaren Josefin Dahlberg och för ett par månader sedan intervjuade min kollega, Maria Zaitzewsky Rundgren, bloggaren Underbara Clara. Båda bloggarna avstår från att dricka och har skrivit om alkohol i sina bloggar. Det finns säkert massor av andra exempel, men de här ramlade över mig just nu. Låt oss hoppas att det är ett tecken i tiden. Att börja prata om ett av våra största tabun är ett viktigt steg för att fler ska våga söka hjälp.

Mer från Accent