Dags att slakta bocken inom oss

När #metoo briserade fann jag mig själv märkligt påverkad. Jag trodde att jag var för cynisk för att något skulle nå mig på det sättet. Jag kände mig redan övertygad om att varenda kvinna jag känner fått möta vårt sexistiska samhälles fula ansikte på ett sätt som jag aldrig behövt. Jag visste att de alla hade kunnat nämna flera förövare. Men för varje post som trillade in i Facebookflödet sjönk hjärtat ytterligare, tills jag inte kunde med längre.

Sedan dess har uppropen och vittnesmålen från kvinnor rullat in. Ett efter ett tills vi i dag får läsa om #nykterfrizon. De här uppropen bör ses för vad de är: inte avslöjanden om missförhållanden inom ett visst samhällsområde, utan ytterligare bevis på att det här är ett problem som finns överallt. Över allt.

På rak arm kan jag komma på en handfull saker jag önskar att jag kunde göra ogjorda. Jag är övertygad om att varje man som inte känner likadant behöver rannsaka sig själv. Vi har som män alla en del i detta. Kvinnorna i nykterhetsrörelsen har gjort sitt för att lyfta frågan. Nu är det upp till män, inom nykterhetsrörelsen, och överallt, att ta ansvar för sitt beteende och aktivt jobba med att förändra de attityder och strukturer som låter detta fortgå.

Den manliga motsvarigheten till #metoo blev kortlivad och spretig. Var det ens #ihave eller #itwasme som gällde? Män var uppenbarligen mindre benägna att berätta om vad de utsatt kvinnor för än tvärt om. Att synliggöra hur vem som helst kan vara en del det här problemet är så klart viktigt som ett led i att inse att vi måste agera. Förövaren är inte (bara) snuskgubben i trenchcoat som hoppar på folk i skogen. Det kan till och med vara kända feminster eller komiker med feministisk inriktning.

Men det som verkligen behövs är inte att peka ut syndabockar. Det är att hitta bocken i oss själva och slakta den. Det är ett långsiktigt arbete där IOGT-NTO och folkbildning kan spela en stor roll. Män överallt behöver sitta ner och fundera kring och prata om sitt eget beteende, sin egen roll (hur subtil den än är) i att hålla kvinnor nere. Hur agerar vi när någon kring oss anklagas för övergrepp? Hur bemöter vi den som berättar om ett övergrepp? Orkar vi lyssna eller letar vi ursäkter att blicka bort?

Kanske är det ett jobb som behöver göras genom facebookgrupper på samma sätt som #nykterfrizon organiserats, eller som studiecirklar med stöd av NBV. Vi är en folkrörelse och detta är vad vi gör, vad vi alltid gjort. Om vi nu är så rörande överens om att något behöver förändras så är det dags att ta tag i problemet. Greppa en bok. Greppa en polare som beter sig illa. Greppa din egen roll.

Läs mer om uppropet #nykterfrizon här och här.

 Louis CK är en av de män som beskylls för övergrepp i dyningarna efter #metoo

Fotnot: Jens vill så klart inte att du dödar några bokstavliga bockar, getter, lamm, får eller några andra djur och uppmanar alla att fira jul veganskt i år.

Mer från Accent