Arbetslivet marinerat i alkohol

Av: Ulrica Ambjörn

Jag träffade en god vän häromdagen, hen är nykter alkoholist sedan mer än ett decennium. Efter många år med urspårade middagar och fester, konflikter, och skuldkänslor gentemot barnen, tog hen beslutet att sluta dricka. Det var en kraftansträngning som krävde beslutsamhet och självdisciplin, men hen lyckades få bort alkoholen ur sitt liv.

Men mitt under vår promenad denna underbart vackra novemberdag säger hen plötsligt: Vet du, jag har börjat dricka igen.

Inte tagit ett återfall när frestelsen blivit för stor, inte åkt dit i ett akut läge. Nej, här är det frågan om ett medvetet beslut.

Men varför? undrar jag. Vad tillför det i ditt liv? Varför ta risken? Jo, säger hen: Jag känner mig utanför.

Inte ett ord om att det skulle vara för smaklökarnas skull, inte heller för att hen behöver hjälp att koppla av, eller för att kunna släppa loss och festa och tokdansa. Nej, säger hen, det handlar om upplevelsen av att hamna utanför socialt, av att avvika och inte riktigt känna att man är en i gänget.

 

Vårt samtal får mig att tänka på en alldeles färsk undersökning från IQ, För mycket alkohol på jobbfester, där fler än hälften av de intervjuade uppger att de känner att de förväntas dricka i jobbsammanhang. Trots att åtta av tio samtidigt säger att de inte anser att alkohol är en viktig ingrediens för sammanhållningen på jobbet. Sju av tio säger sig ha varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det druckits för mycket. Och den här undersökningen är ändå begränsad till arbetslivet. Ett arbetsliv som är marinerat i alkohol.

Någon kväll senare träffar jag en annan god vän, som berättar att man på hens arbetsplats – som är mycket internationell – precis beslutat att skippa all alkohol i arbetsrelaterade sammanhang. Oavsett om det handlar om representation eller om personalens julbord. Så visst går det att bryta alkoholnormen. Men det är enklare att göra det tillsammans med andra, och att ha tydliga beslut att luta sig mot.

Dela artikeln:
0

Jag har drogproblem

Av: Ulrica Ambjörn

Det är bara att inse fakta. Trots att jag vare sig dricker alkohol eller använder andra droger har jag drogproblem. Jag menar inte att raljera, eller att förringa problemen för de som lider av ett beroende. Men faktum är att ingen av oss undgår att drabbas av den starka alkoholnorm som präglar samhället. Ingen förskonas heller från de skadeverkningar som följer i alkoholnormens och drogliberalismens spår.

 

Här är några exempel på vad jag har problem med:

Alkoholmissbruk är, enligt den australiensiska forskaren Robert Room, det missbruk som drabbar omgivningen hårdast. Frågan skär genom livets alla områden och skadeverkningarna sprids som ringar på vattnet till familj och släktingar, vänner, på arbetsplatser och vidare ut i samhället. Samtidigt fullkomligen dränks vi i alkoholreklam både i traditionella och sociala medier.

Kostnaden för svenska skattebetalare är 66 miljarder kronor årligen – enbart för alkoholmissbruket. Samtidigt kommer ständigt nya rapporter om resursbrist och nedskärningar inom vård och äldreomsorg, skola och flyktingmottagande (för att bara nämna några områden).

Narkotikadöden har ökat snabbt den senaste tioårsperioden. Samtidigt höjs röster för legalisering och liberalisering av narkotikapolitiken.

Fattigdomsbekämpning och utveckling, i Sverige och globalt, hindras stort av alkohol och andra droger. Samtidigt lobbar alkoholindustrin hårt för att påverka allmänhet och politik för att kunna sälja mer.

 

Så snacka om att ha drogproblem. Därför känns det fantastiskt inspirerande och meningsfullt att jobba på Accent. En tidning som tar drogfrågorna på allvar. Din tidning.

Dela artikeln:
0
0

Alkoholreklam på gymmet

Av: Ulrica Ambjörn

”Ta i lite extra nu, så kan ni ta ett glas till ikväll!”. Hörde jag rätt? Ja, visst gjorde jag det. Instruktören ler uppmuntrande när hon peppar oss att öka trycket sista varvet innan passet avslutas och fredagskvällen väntar. Det känns minst sagt märkligt. Vi är på ett gym, vi är här för att ta hand om våra kroppar och vårt välbefinnande, för att träna tillsammans och må bättre. För min del rimmar det illa med alkohol som belöning. Jag känner mig olustig till mods och på vägen ut bestämmer jag mig för att ta upp frågan med receptionspersonalen.

Kanske hade jag låtit det anstå om det varit enda gången något liknande hänt. Tänkt att det var ett obetänksamt olycksfall i arbetet. Ett individuellt utslag av dåligt omdöme. Ett undantag helt enkelt. Men tyvärr, det är fjärde gången det händer. Och det är fyra olika instruktörer, av olika kön och i olika åldrar, som valt att framhålla alkohol som ett skäl att springa lite fortare eller lyfta lite tyngre. Eller som valt musik med drogförhärligande texter. Det gör att jag har svårt att se det som tillfälligheter. I stället börjar jag fundera över kulturen på arbetsplatsen, vad tar sig egentligen alkoholnormen för uttryck?

Jag berättar om det jag precis varit med om för receptionisten och frågar om gymmet, som har ett antal anläggningar runtom i landet, har någon alkoholpolicy. Till svar får jag höra att det har man, men att min upplevelse och önskan om att slippa alkoholreklam på gymmet, inte är något som är aktuellt att ta upp på något möte. Det är bättre att säga till den enskilde instruktören. Receptionisten verkar inte speciellt intresserad av vad jag har att säga, ställer inga frågor, börjar flacka med blicken och signalerar tydligt att saken för hennes del är utagerad. Jag känner mig som en ovälkommen och besvärlig typ. Om jag säger så här: Det var inte det bemötande jag förväntat mig.

 

Vad jag hade velat höra är följande: ”Tack för att du berättar detta. Vi vill att du ska trivas och känna dig bekväm som medlem hos oss, och dessutom har vi en levande alkohol- och drogpolicy som vi är beredda att jobba med så att den verkligen efterlevs. Jag kommer omgående att ta upp det här med vår ledning och våra instruktörer, för vi har uppenbarligen en del jobb kvar att göra. Vill du veta vad som händer så återkopplar jag gärna till dig.”

Nu funderar jag i stället på om jag tränar på rätt ställe.

Dela artikeln:
0
1