Alkoholindustrin i samma gamla hjulspår

Av: Pierre Andersson

Konstaterar att den globala alkoholindustrin rullar på i samma gamla hjulspår. I dagarna publicerar ICAP (International Center for Alcohol policies, en av industrins främsta lobbygrupper) vad man kallar för ICAP Blue Book, ”en praktisk guide kring alkoholpolitik och prevention”.

En skrift som sägs bygga på ”den bästa tillgängliga forskningen”. Har inte hunnit läsa i detalj men noterar att man fokuserar på tre saker:

 • Dryckesmönster. Det vill säga: Vi ska lära oss att dricka på ett säkrare sätt. Åtgärder som syftar till att minska den totala konsumtionen (som den bästa tillgängliga forskningen egentligen menar fungerar bäst) lyser med sin frånvaro.
 • Riktade interventioner. Betyder: Vi ska rikta åtgärder mot problemgruppen, inte mot den stora gruppen måttlighetskonsumenter. (Fast forskningen egentligen menar att en mycket stor del av skadorna uppstår just bland måttlighetskonsumenter – just för att de är så många. Brukar kallas för preventionsparadoxen.)
 • Partnerskap. Betyder i klartext att privata vinstintressen, som alkoholindustrin, bör sitta med vid bordet när alkoholpolitiska åtgärder ska formas. (Trots att de ledande forskarna egentligen lyfter fram desintresseringsprincipen som central. Och trots att man på tobaksområdet sedan ett tiotal år gör precis tvärtom, i WHO:s tobacco framework convention som en mycket stor del av världens länder bundit sig till finns regler för att hålla industrin borta.)

Läs mer här. Det ska jag göra.

Dela artikeln:
0

Vad tycker du? Skriv din kommentar här

Farliga myter om legalisering

Av: Pierre Andersson

Den som följer nyheter och diskussioner efter legaliseringen av marijuana i Colorado för snart ett år sedan får lätt intrycket att allt är frid och fröjd.

Under våren och sommaren har väl ansedda medier som Washington Post publicerat nyheter som talar om att bruket av marijuana bland unga är på väg ner i USA och att brottsligheten i Colorados huvudstad Denver har minskat sedan legaliseringen.

Problemet är bara att inget av det är sant. Det enda sättet att komma fram till dessa slutsatser är att behandla de fakta som finns mycket selektivt.

Tittar man närmare på den stora drogvaneundersökning som presenterades i USA nyligen så visar det sig att bruket av marijuana visserligen har planat ut i åldersgruppen 12-15-åringar, men i övriga åldersgrupper syns tydliga ökningar mellan 2012 och 2013.

Samma sak gäller brottsligheten i legaliseringens huvudstad: Väljer man att titta på drygt hälften av brottsrubriceringarna kan man mycket riktigt hitta en minskning – men inkluderar man alla anmälda brott syns en ökning på över sju procent sedan legaliseringen vid årsskiftet.

Med hjälp av sociala medier och ett effektivt lobbyarbete har legaliseringsförespråkarna skapa en bild av verkligheten som det finns all anledning att ifrågasätta. Tro inte på allt du läser när det gäller cannabis och legalisering.

(Texten är tidigare publicerad som ledare i Accent 7/14.)

Dela artikeln:
0
0

Jag hade tokfel

Av: Pierre Andersson

I går spekulerade jag om vem som skulle komma att utses till ansvarig för alkohol- och narkotikafrågor i den nya regeringen.

Jag hade inte ett rätt.

Istället blir det Gabriel Wikström som tar över frågorna efter Maria Larsson. Inte alldeles lättanalyserat.

Konstaterar dock att han arbetat mycket nära såväl Ellinor Eriksson som Vidar Aronsson de senaste åren, båda med ett förflutet inom nykterhetsrörelsen och pålitliga i de här frågorna. Gabriel Wikström har också varit ambassadör för Vit jul och svarade jag på frågan om han vill skärpa lagarna kring alkoholreklam i IOGT-NTO:s kampanj Alkoholstör.

Accent kommer förstås att intervjua den nya ministern så snart tillfälle ges.

Dela artikeln:
0
0

Snälla polisen, ni är smartare än så här

Av: Pierre Andersson

SVT:s ABC-nyheter publicerade i går uppgifter ur interna dokument från Citypolisen i Stockholm. Där framgår bland annat att Citypolisens målsättning i år är att ingripa mot 6.200 misstänkta narkotikabrott. Av det ska 88 procent vara mot innehav av narkotika, och 12 procent försäljning.

Ett högt ställt mål rent numerärt och en tydlig prioritering av innehavsbrott alltså. Och hur gör då poliser som vill uppnå målen? Man går på de enkla målen. Gamla, slitna missbrukare som inte är ett dugg betjänta av ytterligare ett gripande för ringa narkotikabrott. Det här är människor som behöver vård mer än något annat.

Utan att veta exakt hur polisens statistik ser ut så talar ju allt för att en sådan prioritering får helt galna konsekvenser rent mänskligt. Följderna kan dessvärre också bli politiska: Att jaga slitna narkomaner istället för langare bidrar på sikt sannolikt till ett minskat stöd för en restriktiv narkotikapolitik.

Dessutom är ju hela grejen med att ha den här typen av målsättningar för polisen helt feltänkt. Målet är 6200 ingripanden mot narkotikabrott – oavsett hur situationen utvecklar sig under året. Och 88 procent ska vara… Det blir ju absurt.  Jag ska inte på något sätt påstå att jag är expert på styrning och ledning, men nog måste det vara rimligare att polisen jobbar mot effektmål?

Dela artikeln:
0
0

Alla pratar om #medberoende

Av: Pierre Andersson

Responsen på SVT:s nya serie Djävulsdansen har varit fantastisk. Behovet att lyfta frågorna och prata om egna erfarenheter är stort. ”Det är som en stor befrielse”, säger programledaren Sanna Lundell i klippet nedan. Jag tror att hon har rätt. (Du har väl inte missat vår intervju med Sanna Lundell förresten?)

Accent har förstås bevakat de här frågorna länge, men genomslaget blir självklart på en helt annan nivå när SVT gör en satsning på det här sättet. Dessutom hakar Aftonbladet på – förstasidan på deras webb har fyllts med artiklar kring ämnet de senaste dagarna och de har till och med skapat en särskilt avdelning. Bra!

För den som vill borra ännu djupare i ämnet har vi samlat ett litet urval av det vi gjort på det här viktiga temat tidigare:

Ännu mer hittar ni här.

 

Dela artikeln:
0
0

Lär dig mer om narkotika

Av: Pierre Andersson

Jag har ett antal gånger, både här och i andra sammanhang, efterlyst en tydligare satsning på cannabis och narkotikapolitik från IOGT-NTO. Debatten är här vare sig vi vill eller inte och vi måste kunna möta den.

Ett tecken på att något möjligen håller på att hända är distansstudiecirkeln Narkokoll som under hösten har fokus på just cannabis. Sök senast 15 september!

Dela artikeln:
0
0
”Fuck your laws and public safety”
Bild från Youtube.

”Fuck your laws and public safety”

Av: Pierre Andersson

John Oliver är minst sagt tydlig om FIFA:s agerande i Brasilien, bland annat när det gäller tvånget att servera alkohol på arenorna – trots att Brasilien förbjudit det för att förebygga våld.

Accent har tidigare skrivit om det här och här.

(Spola till 4:35 om du är otålig – hela klippet är dock värt att se.)

Dela artikeln:
0
0
På plats på NBV:s förbundsmöte
Jonatan Hjort, förbundsordförande i NBV. Foto: Pierre Andersson

På plats på NBV:s förbundsmöte

Av: Pierre Andersson

Sitter i källaren på ett hotell på Arlanda. Här har ombuden till NBV:s förbundsmöte – troligen det sista i den här formen – samlats för att diskutera bland annat det förslag till omorganisation som vi tidigare skrivit om.

Om förslaget kommer att gå igenom? Ja, jag har svårt att se något annat. På central nivå verkar de organisationer som är medlemmar i NBV vara överens. På plats i ombudsskaran finns dock också några av förslagets skarpaste kritiker – räkna med debatt.

Vill du följa förbundsmötet själv? Kolla in livesändningen på NBV:s webbplats. Följ också #nbvFM14 på Twitter!

 

 

Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1
Dela artikeln:
0
0
Idag lärde jag mig att det finns ett band som heter The Temperance Movement…
Bild från Youtube.
Dela artikeln:
0
0
Dela artikeln:
0
1

En gnutta ärlighet vore klädsamt, Cecilia Giertta

Av: Pierre Andersson

Jodå, som ett brev på posten kom nu ytterligare ett blogginlägg/pressmeddelande från Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier. Ämnet är – som så ofta – gränshandel och smuggling.

Giertta hävdar att gränshandeln har ökat med 8,5 procent efter alkoholskattehöjningen vid nyår. Det hon egentligen menar är förstås att de svenska bryggeriernas export av öl till gränshandelsbutikerna har ökat. Vem som köper den här ölen, och vart den hamnar, har varken hon eller någon annan en aning om. Hon har heller ingen aning om hur handeln med vin eller sprit eventuellt påverkats. Det finns också uppgifter om att de tyska importsiffrorna när det gäller svensk öl är mindre än bryggeriernas exportsiffror – något som Accent kommer att gräva mer i framöver.

Med det underlaget är det hyfsat magstarkt att påstå att ”gränshandeln har ökat med 8,5 procent”.

Cecilia Giertta skriver också ”Trenden att gränshandelskonsumtionen fortsätter stiga är alltså tydlig, trots försäkringar från officiellt håll om det motsatta”. Jag vet inte vad hon menar med ”officiellt håll” men jag har inte hört vare sig politiker eller forskare ge några sådana försäkringar. De flesta verkar vara överens om att skattehöjningar på den nivå som genomfördes vid nyårsskiftet mycket väl kan ge en liten ökning av gränshandeln – men att vinsten med skattehöjningen i form av minskad konsumtion och ökade intäkter ändå är större.

I det korta blogginlägget finns ytterligare en punkt som är inte är riktigt ärlig: ”Ändå vill regeringen inte genomföra en utredning för att ta reda på hur stor införseln är, för att därefter kunna diskutera eventuella åtgärder. Det är konstigt.”

Nej, det är inte konstigt. På regeringens uppdrag genomförs kontinuerligt en mätning av svenskars alkoholvanor – och där ingår även resandeinförsel och smuggling. Trenden där har varit tydligt fallande sedan 2004. Sveriges Bryggerier har länge kritiserat undersökningarna och menar att de ger en osann bild. Bland annat som en reaktion på den kritiken gjordes en översyn av mätmetoderna för ett par år sedan – utan att det blev några avgörande skillnader i siffrorna. Den utredning Sveriges Bryggerier efterlyser är redan gjord, och det vet Cecilia Hiertta.

Nu har CAN tagit över ansvaret och också där har man under de senaste månaderna ägnat stor kraft åt att ytterligare förbättra undersökningsmetoderna. Med detta som bakgrund är det inte ett dugg konstigt att regeringen inte har velat tillsätta ytterligare en utredning bara för att Sveriges Bryggerier – och en och annan Centerpartist – tycker att man borde göra det.

Dela artikeln:
0
2

Någon borde ta reda på varför folk är nyktra

Av: Pierre Andersson

Jo, jag vet varför jag inte dricker alkohol – och jag misstänker att alla organiserade nykterister kan svara på frågan utan problem. Men det är inte det jag är ute efter.

I Sverige har vi omkring 900 000 personer i den vuxna befolkningen som inte dricker alkohol. En del av dem är helnyktra av ideologiska skäl, andra för att de tidigare druckit och fått problem. Några för att de inte gillar smaken eller alkoholens effekter.

Hur många som tillhör vilken grupp har vi ingen aning om.

Varför är det viktigt då? Jo, som ni vet kommer det titt som tätt studier som visar att de som inte dricker alls inte lever riktigt lika länge som de som dricker lite grann. Senast för ett par dagar sedan publicerades en svensk observationsstudie där kvinnor som drack ett halvt glas vin varje dag levde 17 månader längre än helnyktra kvinnor.

Problemet är förstås att ingen vet riktigt varför de här människorna valt att inte dricka alkohol. För bland nykteristerna finns ju inte bara ideologiskt övertygade IOGT-NTO-medlemmar, här finns också de som inte dricker för att de mår dåligt på grund av sjukdom eller kanske social isolering. (Och just isolering och ensamhet är kopplat till överdödlighet i sig.)

Så. Någon borde finansiera en studie bland helnyktra. Varför har vi valt att inte dricka? Hur mår vi? Vilka andra mönster kan hittas som påverkar vår hälsa?

 

Dela artikeln:
0
1
De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!
Karin Adelsköld. Foto: Stefan Söderström / SCANPIX

De mest lästa artiklarna förra året: Karin Adelsköld dubbelt i topp!

Av: Pierre Andersson

Har du missat något? Här är de tio mest lästa av förra årets artiklar på accentmagasin.se:

 1. Karin Adelsköld om Twitterstormen: ”Viktigt att inte hålla käften”
 2. Sveriges roligaste kvinna – och helnykter
 3. Möt Ökenråttan och Vinballen
 4. Vit jul-app spärrad av Facebook – för populär
 5. ”Nyktra människor är snyggare!”
 6. Andas ut: Nykterhet är inte farligt för hälsan
 7. IOGT-NTO:s kampanj kritiseras hårt – kommunikationschefen försvarar
 8. Sju myter om ­cannabis och legalisering
 9. Sänkta alkoholpriser i Tyskland om sänkt ölskatt i Danmark går igenom
 10. ”Ett haveri på flera nivåer”

(Ovanstående är texter som publicerades förra året. Räknar man allt som är publicerat slår sig exempelvis också den här texten om cannabis in, liksom den här om alkoholdemens.)

Dela artikeln:
0
0