GAPC flyttar till Skottland

Nu har jag bara några timmar kvar i Seoul innan jag åker tillbaka till Sverige. Här är det en solig dag och snart dags för lunch medan Sverige sover nog ganska djupt efter Världens barn gala.

GAPC 2013 är över för i år och förberedelserna för GAPC 2015 som kommer äga plats i Edinburgh, Skottland har påbörjat.

GAPC överlämning
Överlämning av GAPC flaggan från Sydkorea till Skottland

Den sista dagen av konferensen lyckades jag välja en mycket bra ”concurrent session” som (enligt deltagarna) var den bästa på alla 2,5 dagar. Teman var Global action och uppsättning var annorlunda jämfört med de andra delarna. Här fördes det dialog med publiken och vi pratade framtid.

Hur ska GAPA (Global alcohol policy allience) se ut i framtiden, hur blir strukturen, uppgifter, sätt att jobba och involvera och samarbeta med andra organisationer? Hur ska man göra så att en organisation byggt på några starka och duktiga individer blir hållbar och institutionaliserad? Frågorna ställdes av Hans Smitz som har tittat djupare på civilsamhällsorganisationer (CSO) med speciell fokus på GAPA. Jag blev otrolig glad när han nämnde vikten av att samarbeta med andra organisationer, speciellt med dem som fokuserar sig på bistånd. Vi i nykterhetsrörelsen är väldigt bra på att koppla alkohol frågor med utveckling frågor och det får vi vara stolta över. Och jobba ännu hårdare för industrin sover inte och satsar stort på nya marknader bland annat också i länderna där vi driver vårt internationella arbete. Enligt Smitz finns det i genomsnitt 30 lobbyister från alkoholindustrin per en lobbyist från CSOs. Demokratin är såld helt enkelt men jag tror på det civila samhället som är starkare och bredare när det gäller alkoholfrågor.

Marknadsföring är en het fråga. Flera och flera länder tittar på möjligheter att förbjuda alkoholmarknadsföring, Sydafrika har nyss gjort ett framsteg med det och har lagt förslag som inte tillåter alkoholreklam. Nu är det parlamentet som beslutar om det. Om det går genom, kommer industrin säkert kolla på andra sätt att leverera sina glamoriserande bilder på alkohol till människor i Sydafrika och därför var vår vice-ordförandes presentation mycket relevant. Andrine Winther briljerade med presentationen om IOGT-NTOs anmälan av alkoholreklamen och lämnade alla i publiken nyfikna om vidareutveckling.

IOGT Internationals presentation om Alkohol i alla policies fångade mycket uppmärksamhet och fick uppskattning för översikten och påminnelsen av vikten att kolla på flera områden där alkoholen spelar en viktig roll men tas inte hänsyn till i formuleringen av policies (miljö, företagandet, post2015).

Konferensen avslutades med presentationen av förslag på mycket grundlig Sydkoreansk alkohol policy och Seoul deklarationen från konferensen.

GAPC Seoul deklaration
David Jernigen (vänster) leder uppläsningen av Seoul deklarationen.

Spontana reflektioner efter konferensen är att civilsamhällens engagemang i frågorna växer vilket speglades i innehållet och bakgrunden av presentatörer.  Civilsamhället var väl representerad och balanserade forskare.  Det mest nämnda uttrycket (enligt mig baserad helt på intrycket) var ”the triangle that move mountains” som består av forskningen, civilsamhället och regeringar och dess samarbete.

Jag måste också rätta till några siffror jag nämnde tidigare. Vi avslutningen fick vi höra att det var: 850 deltagare från 55 länder, 29 olika block (concurrent session) med 4 föreläsare var och det som vi enades över var:

–       forskning finns, fakta finns, det finns inga ursäkter att inte agera. Det är dags för action och implementering av det som finns

–       alkohol är inte ett problem av en individ. Alkohol är ett samhällsproblem

–       alkohol är en av de största riskfaktorer för NCDs (icke-smittsamma sjukdomar)

–       alkohol kostnader överstiger inkomster

–       social skador visar på tydligt misslyckandet av marknaden

–       det är kvinnor som bär mest av konsekvenserna av alkoholkonsumtionen – orsakade av både egen konsumtion och andras alkoholbruk

Det känns lite tomt att lämna Seoul efter en mycket intensiv vecka men jag känner på mig att just denna känsla bidrar till entusiasmen från alla samtal och möten och kommer driva mig vidare i detta betydelsefulla arbete.

Tack för mig!

PS. Nu är det gangnam style video som väntar

Mer från Accent