Vi är många

Av: Kristina Sperkova

I måndags kväll arrangerade vår paraplyorganisation IOGT International en mingel för alla medlemmar från våra syster organisationer som deltog på GAPC. Runt 35 IOGT International medlemmar från 12 olika länder var representerade på konferensen.  Utav 108 olika presentationer höll IOGT International medlemmar nio av dem. Fyra av dem var IOGT-NTO medlemmar. Rätt bra måste jag säga. Vi hade mycket att säga – från vår alkoholanmälan, industrins strategier, till nya sätt att jobba alkoholpolitiskt.

Eftersom vi alla ändå var på plats bjöd IOGT International på mingel. Alkoholfria drinkar, Esbjörn vid baren och mycket bra sällskap. Det handlade kvällen om. Många samtal, information utbyte, inspiration och förståelse för varandras och IOGT Internationals arbete i olika delar av världen.

Screen Shot 2013-10-10 at 5.29.38 PM

GAPC group IOGT Int

Nästan alla IOGT International medlemmar tillsammans framför IOGT Internationals utstälningmat.

 

Screen Shot 2013-10-10 at 5.18.33 PM

 

Väldigt lyckad kväll!

Dela artikeln:
0

GAPC flyttar till Skottland

Av: Kristina Sperkova

Nu har jag bara några timmar kvar i Seoul innan jag åker tillbaka till Sverige. Här är det en solig dag och snart dags för lunch medan Sverige sover nog ganska djupt efter Världens barn gala.

GAPC 2013 är över för i år och förberedelserna för GAPC 2015 som kommer äga plats i Edinburgh, Skottland har påbörjat.

GAPC överlämning

Överlämning av GAPC flaggan från Sydkorea till Skottland

Den sista dagen av konferensen lyckades jag välja en mycket bra ”concurrent session” som (enligt deltagarna) var den bästa på alla 2,5 dagar. Teman var Global action och uppsättning var annorlunda jämfört med de andra delarna. Här fördes det dialog med publiken och vi pratade framtid.

Hur ska GAPA (Global alcohol policy allience) se ut i framtiden, hur blir strukturen, uppgifter, sätt att jobba och involvera och samarbeta med andra organisationer? Hur ska man göra så att en organisation byggt på några starka och duktiga individer blir hållbar och institutionaliserad? Frågorna ställdes av Hans Smitz som har tittat djupare på civilsamhällsorganisationer (CSO) med speciell fokus på GAPA. Jag blev otrolig glad när han nämnde vikten av att samarbeta med andra organisationer, speciellt med dem som fokuserar sig på bistånd. Vi i nykterhetsrörelsen är väldigt bra på att koppla alkohol frågor med utveckling frågor och det får vi vara stolta över. Och jobba ännu hårdare för industrin sover inte och satsar stort på nya marknader bland annat också i länderna där vi driver vårt internationella arbete. Enligt Smitz finns det i genomsnitt 30 lobbyister från alkoholindustrin per en lobbyist från CSOs. Demokratin är såld helt enkelt men jag tror på det civila samhället som är starkare och bredare när det gäller alkoholfrågor.

Marknadsföring är en het fråga. Flera och flera länder tittar på möjligheter att förbjuda alkoholmarknadsföring, Sydafrika har nyss gjort ett framsteg med det och har lagt förslag som inte tillåter alkoholreklam. Nu är det parlamentet som beslutar om det. Om det går genom, kommer industrin säkert kolla på andra sätt att leverera sina glamoriserande bilder på alkohol till människor i Sydafrika och därför var vår vice-ordförandes presentation mycket relevant. Andrine Winther briljerade med presentationen om IOGT-NTOs anmälan av alkoholreklamen och lämnade alla i publiken nyfikna om vidareutveckling.

IOGT Internationals presentation om Alkohol i alla policies fångade mycket uppmärksamhet och fick uppskattning för översikten och påminnelsen av vikten att kolla på flera områden där alkoholen spelar en viktig roll men tas inte hänsyn till i formuleringen av policies (miljö, företagandet, post2015).

Konferensen avslutades med presentationen av förslag på mycket grundlig Sydkoreansk alkohol policy och Seoul deklarationen från konferensen.

GAPC Seoul deklaration

David Jernigen (vänster) leder uppläsningen av Seoul deklarationen.

 

Spontana reflektioner efter konferensen är att civilsamhällens engagemang i frågorna växer vilket speglades i innehållet och bakgrunden av presentatörer.  Civilsamhället var väl representerad och balanserade forskare.  Det mest nämnda uttrycket (enligt mig baserad helt på intrycket) var ”the triangle that move mountains” som består av forskningen, civilsamhället och regeringar och dess samarbete.

Jag måste också rätta till några siffror jag nämnde tidigare. Vi avslutningen fick vi höra att det var: 850 deltagare från 55 länder, 29 olika block (concurrent session) med 4 föreläsare var och det som vi enades över var:

–       forskning finns, fakta finns, det finns inga ursäkter att inte agera. Det är dags för action och implementering av det som finns

–       alkohol är inte ett problem av en individ. Alkohol är ett samhällsproblem

–       alkohol är en av de största riskfaktorer för NCDs (icke-smittsamma sjukdomar)

–       alkohol kostnader överstiger inkomster

–       social skador visar på tydligt misslyckandet av marknaden

–       det är kvinnor som bär mest av konsekvenserna av alkoholkonsumtionen – orsakade av både egen konsumtion och andras alkoholbruk

 

Det känns lite tomt att lämna Seoul efter en mycket intensiv vecka men jag känner på mig att just denna känsla bidrar till entusiasmen från alla samtal och möten och kommer driva mig vidare i detta betydelsefulla arbete.

 

Tack för mig!

 

PS. Nu är det gangnam style video som väntar

Dela artikeln:
0
0

Industrins sätt att ”leka” WHO globala strategi, transparens och hjältar

Av: Kristina Sperkova

Dag två på GAPC var mycket bra. Jag har haft olika känslor: jag var upprörd över industrin, glad att det finns många nykterhetsorganisationer, imponerad av arbetet som görs ute i världen, peppad på hur många duktiga personer engagerar sig i frågan, upprörd över industrin (ja igen) och stolt över IOGT-NTO rörelsens partner organisationer och deras alkoholpolitiska arbete.

Dagen började med Thomas Babor. Hans sammanfattning av alkoholindustrins globala svaren till WHO strategin drog mig ut ur jetlaggen och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag bestämde mig för den tredje vägen: twittra. För människor måste veta att alkoholindustrin bryr sig inte ett dugg om hur folk mår och att internationella avtal, globala strategier och konventioner är bara ett stort skämt för industrin.

Inte mindre än 45% av de aktiviteter som industrin anser som deras bidrag till WHOs Globala strategin passar inte in alls. Ett exempel som industrin deklarerar som deras bidrag till minskade alkoholskador är industrins 60-års jubileum firandet. (Ja kanske om alla lobbyister är på festen så politiker slipper industrins närvaro för en dag eller två). Men hur förklarar industrin sitt ifrågasättande av domstolens beslut om att förbjuda alcopops som bidrag till strategin kan jag inte förstå oavsett hur mycket jag försöker tänka utanför boxen.

Bara sju procent av alla alkoholindustrins aktiviteter bidrar till strategin. Det handlar mest om industrins insatser mot rattfylleri.

Om 45% av alla aktiviteter inte passade inom ramar av Globala strategin, 50% av alla aktiviteter passar lätt under ”utgör risk för ungdomar”. Genom sitt ständiga uppmuntrande av unga människor att undvika binge drinking och använda alkohol på ett ansvarsfullt sätt istället boostar industrin sin positiva självbild och lockar nya (framtida och trogna) kunder. Så här kunde jag fortsätta med många andra exempel från Babors presentation men jag hoppas att ovan nämnda exempel var tillräckligt motiverande för att klicka här och se hela hans presentation (kommer inom kort).

Följande två presentationer visade på regeringens och beslutsfattarnas roll. Vi fick höra om hur hela ”minimum unit pricing” processen gick i Skottland och England och jag fortsatt twittra. Den här gången twittrade jag med tanke att inte bara industrins handlingar ska avslöjas oftare men också regeringars praktiker behöver att blottas. Tolv EU länder gick med på alkoholindustrins argument och började motverka Skottlands arbete i EU. Bland annat Polen där regeringen kopierade industrins förslag och lämnade in det som sin egen rekommendation.  Vi behöver inte gå så långt som till afrikanska länder som får sina alkohol policys formulerade av industrin. EU länder tillåter samma situation.

 

Humöret steg upp efter eller redan under presentationerna på tema ”Påverkansarbete”. Vi fick höra Dag Endal från FORUT Norge prata om Malawis story om att få effektiv alkohol policy på plats. Ett land med bara 260 läkare för befolkningen av 12 millioner, ligger bland de fattigaste länderna och ändå lyckas få igång och klara av processen med effektiv nationell alkoholpolicy. När jag lyssnade på Dags ödmjuk berättelse om processen och personer bakom framgången, då kände jag mig glad och stolt över vilka engagerade duktiga personer vi har i den globala rörelsen. Dag har nämnt flera gånger att förutom den långsiktiga planerande, och ordentligt genomförda steg behövs det mänskliga resurser med rätt inställning till arbetet som bär med sig många utmaningar. Malawi hade de rätta personer och kan nu glädja sig åt både förankrat effektiv alkoholpolicy och civilsamhället som ser till att den implementeras

Malawi case

Stegen till framgången

Mycket bra dag! Och mycket mer att dela med sig. Det kommer.

photo-1

För att få uppleva alkohol industrins allestädesnärvaro var vi välkomnade av stor marknadsföring av öl framför entrén till matsalen. Livets ironi!

 

Dela artikeln:
0
0

Den globala alkoholpolitiska konferensen är igång

Av: Kristina Sperkova

Mer än 700 deltagare från 65 länder befinner sig just nu på den globala alkoholpolitiska konferensen (GAPC) i Sydkoreas huvudstad Seoul.

IOGT-NTO rörelsen har skickat 10 deltagare från Sverige. Konferensen arrangeras av GAPA (Global Alcohol Policy Alliance) för andra gången och bär tunga namn från den alkoholpolitiska världen som Thomas Babor, Sally Casswell, Dag Rekve , Charles Perry, Evelyn Gillan m.fl.

Vi började i måndags och sen dess har allt rullat på. Presentation efter presentation, diskussioner och möten under pauserna, kultur program på kvällar.

Konferensen hölls i COEX – en utställning centrum som är en av de största i Sydkorea och ligger tillsammans med Asiens största underjordisk köpcentret i Gangnam – gu distriktet. (Ja – det kanske även blir någon slags video med gangnam style från den svenska delegationen också. Det återstå att se.)

Konferensen titel är: ”Alkohol, civilsamhället och folkhälsa: från lokal och nationell handling till global förändring” öppnades med fakta om alkohol relaterad skador. Till exempel dör i Sydkorea mellan 4 – 5 personer varje dag på grund av alkohol bruk. Flera och flera länder börja inse problemen med alkoholkonsumtion och den ohållbara utvecklingen den leder till. Invigningstalen präglades av budskap om de sociala skador. Dr. Thaksaphon Thamarangsi som vi har nära samarbete med genom IOGT-NTO rörelsens internationella arbete lyckades förena statistik, policy och berättelser från verkligheten för att komma till hans poäng: Om vi vill förstå och minska alkohol relaterade sociala skador, behöver vi realitetanpassa vår förståelse för dem. Om vi vill ha effektiva policy åtgärder, behöver vi se sociala problem och hälsoproblem som sammanlänkade och inte två separata kategorier. Och till slut, behöver vi utmana nuförtiden accepterade beteende och normer.

Thomas Babor skålar med vatten

Prof. Thomas Babor skålar med vatten

Kultur program vid middag

Kulturprogram vid middagen

 

 

Dela artikeln:
0
0