Ökning av cannabis får storstäder att mobilisera

Anna König Jerlmyr, Maria Larsson, Dario Espiga och Carina Nilsson presenterar Trestad2.

Allt fler unga pojkar, särskilt i storstäder, använder cannabis. På kort tid har polisen gjort uppmärksammade tillslag mot ungdomar i Stockholm och Mölnbo. Många unga anser att drogen är mindre farlig än alkohol. Nu satsar Stockholm, Göteborg och Malmö med stöd av socialdepartementet på att vända trenden.

Morgonen den 18 april gjorde polisen tillslag i hemmen hos tio ungdomar på Åsö grundskola. De togs in till förhör eftersom polisen fått kännedom om att narkotika såldes i skolan eller i närheten.

En vecka tidigare grep polisen ett tjugotal ungdomar mellan 15 och 17 år i Mölnbo, utanför Södertälje. Ungdomarna misstänktes för att använda och sälja cannabis.

– Det väl en rätt så allmän uppfattning att det är nästan farligare med alkohol eftersom man inte kan överdosera hasch, säger Ulf Jansson, som är 16 år och bor i Mölnbo, till Sveriges Radio P4.

Det finns tecken på att Ulf Jansson har rätt i sin uppfattning om attityden till cannabis. I en undersökning som Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, låtit marknadsundersökningsföretaget Norstat göra bland 300 gymnasieelever mellan 16 och 19 år svarar 29 procent av pojkarna att cannabis bör legaliseras. Bland flickorna är det endast 7 procent som delar den åsikten.

− Även om vår undersökning är liten tror jag att den kommer ganska nära sanningen. Att var tredje pojke tycker att cannabis ska legaliseras är oroande. Man slås också av den stora skillnaden jämfört med flickorna, säger Per Johansson, generalsekreterare på RNS.

I CANs årliga drogvaneundersökningar har andelen pojkar i gymnasiet som någon gång använt narkotika ökat i de senaste två – tre mätningarna. I 2011 års undersökning var andelen 20 procent medan det för flickorna rör sig om 14 procent, en nivå som de legat på sedan mätningarna började 2004.

− Det är nog så att attityderna till cannabis har ändrats, säger Jonas Melinder, drogsamordnare på Länsstyrelsen i Stockholms län. Ungdomarna värderar cannabis på ett annat sätt. Det är lättare att komma hem efter att ha rökt cannabis än efter att ha druckit alkohol som föräldrarna avslöjar direkt.

Han tror att filmer och populärkultur matar de unga med att det är ofarligt.

− Många unga kan uppfatta alkohol som mer dramatiskt, med fylla och bråk, säger han.

Monica Ahlqvist, drogsamordnare i Södermalms stadsdelsförvaltning, säger att Åsö grundskola inte skiljer sig från andra.

− Polisen skulle säkert ha fått samma resultat på vilken skola som helst. De har gjort liknande insatser på andra skolor tidigare med samma resultat, utan att det uppmärksammats i media, säger hon.

Det som oroar henne är främst att cannabis är så lättillgängligt och billigt.

− Det gör att det inte är bara är de som vanligtvis brukar vara i riskzonen som testar utan även de som befinner sig i det som vi kallar svansen, säger hon.

Monica Ahlqvist tycker också att attityderna bland ungdomarna har förändrats.

− Ungdomarna får sin information från Flashback och filmer och där det framställs som ofarligt, säger hon.

För att få föräldrarna att uppmärksamma cannabis ordnar Södermalm informationsträffar för föräldrar där personal från Maria Ungdom medverkar.

− Då får föräldrarna också möjlighet att ställa de frågor de vill. Vi betonar de kognitiva skadorna cannabis ger och att det faktiskt är brottsligt, säger Monica Ahlqvist.

Hon berättar att fältassistenten på Södermalm, tillsammans med polisen, har gått runt i alla klasser i Åsö grundskola och pratat med eleverna efter det som hänt.

− En viktig uppgift för dem har varit att klargöra för eleverna att det inte är normalt att röka cannabis. Majoritetsmissförstånd uppstår så lätt. Även om vi har sett en ökning under några år rör det sig ändå om ett fåtal, säger Monica Ahlqvist.

Storstäderna satsar mot cannabis

Det är i de tre storstäderna som cannabisanvändningen ökar. Därför gör Stockholm, Göteborg och Malmö nu en gemensam treårig satsning, kallad Trestad2, med stöd av socialdepartementet.

− Vi ser stora behov och vi känner stor oro för vad som händer, säger barn- och äldreminister Maria Larsson vid den presskonferens i Stockholm där satsningen presenteras. I andra länder pratar man främst om harm reduction och behandling. Vi vill ligga steget före och fokuserar därför på prevention.

Hon säger att projektets syfte är att öka kunskapsnivån och att fokus kommer att ligga på professionella, men att även de unga och deras föräldrar, som är de främsta drogförebyggarna, kommer att få del av satsningen.

Stockholms socialborgarråd Anna König Järlmyr betonar föräldrarnas roll.

− Det är viktigt att ge föräldrar kunskap, men också att stödja dem i deras roll att våga säga ifrån, säger hon.

Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg, uppskattar att projektet inte har fokus på behandling och harm reduction.

− Då har man gett upp, säger han. Jag är också väldigt glad över att projektet får lång tid på sig.

Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö, uppskattar samarbetet med de andra två kommunerna.

− Alla måste göra allt, men alla måste inte uppfinna hjulet varje gång genom att vi delar upp huvudansvaret mellan oss för projektets olika delar, säger hon.

Anders Eriksson, utvecklingsledare på Utvecklingsenheten i Stockholms stad, förklarar att innehållet i satsningen inte kommer att vara likadant i alla tre städerna.

− För att det ska fungera måste arbetsmetoderna få växa fram utifrån varje stads förutsättningar och i samråd med dem som berörs. Det går inte att komma med något uppifrånperspektiv och tala om för folk hur de ska jobba. Prevention är mobilisering, säger han.

Han betonar att det är en process att ta reda på vad både unga och professionella har för tankar och vilka behov som finns.

− Alla vill att det ska hända något snabbt, men ska man ha med sig folk måste man ta sig tid att lyssna till deras behov och låta dem vara delaktiga. Man måste vara tålmodigt otålig, säger han.

Eva Ekeroth

Fakta Trestad2:

  • Verksamhet i tre år 2012 – 2014.
  • Målgrupp är vuxna nära ungdomar.
  • Fokus på kunskap och kvalitetsutveckling för prevention, tidiga insatser samt vård och behandling.
  • Nära samarbete med forskningen som ska borga för att endast evidensbaserade metoder används och att projektets delar utvärderas.
  • Folkhälsoinstitutet genomför under perioden en kommunikationsinsats till ungdomar mellan 16 och 18, deras föräldrar och skolan.
  • Inom projektets ram kommer samverkan att ske mellan stadsdelar, polis, myndigheter och organisationer.
  • Malmö har huvudansvar för den förebyggande delen, Stockholm för tidiga insatser och Göteborg för vård- och behandlingsdelen.

Mer från Accent