Marijuanarökare kan få hjälp av epilepsimedicin

Forskare vid The Scripps Research Institute har upptäckt att läkemedlet gabapentin, som används för att behandla nervsmärtor och epilepsi, kan hjälpa den som vill sluta röka marijuana.

Läkemedlet påverkar de system i hjärnan som aktiveras vid abstinens. Till ett 12 veckor långt försök rekryterades 50 personer som ville bli av med sitt marijuanamissbruk. Hälften lottades till försöksgruppen och fick gabapentin. Den andra hälften fick placebo.

De som ingick i försöksgruppen använde mindre cannabis, fick färre abstinenssymptom som drogsug, sömnsvårigheter och dysfori. De fick också bättre resultat på uppmärksamhets- och kognitiva tester samt hade bättre impulskontroll jämfört med dem som fick placebo. Om fortsatta tester ger samma resultat kan gabapentin bli det första läkemedlet mot cannabisberoende.

− Många andra läkemedel har testats mot cannabisberoende, men detta är första gången vi ser sådana här effekter i en kontrollerad studie. En fördel med gabapentin är att det redan finns ute på marknaden, så risken för oupptäckta biverkningar är liten, säger Barbara J. Mason, som ledde studien som publicerats på internet och snart kommer i tidskriften Neuropsychopharmacology.

Barbara Mason håller nu dels på med en större studie som ska bekräfta resultaten och dels en studie med ett nytt läkemedel som verkar på samma system i hjärnan.

Eva Ekeroth

Mer från Accent