Undersökning: Hälften osäkra på skattereglerna vid alkoköp på nätet

Det råder en stor osäkerhet om vilka skatteregler som gäller vid alkoholköp på nätet, enligt en ny undersökning. Hälften av de svarande uppgav att de inte känner till reglerna.

Det har varit tillåtet att importera alkohol genom att beställa den på nätet i snart fyra år. Den som utnyttjar den här möjligheten ska betala alkoholskatt, men Tullverkets kontroller har visat att det är mycket vanligt att så inte sker.

Under det första halvåret i år skickade bara 259 personer in den blankett som ska sändas in till Skatteverket, enligt Ekot.

Nu visar en ny undersökning att en del av förklaringen till det här är att relativt få känner till vilka skatteregler som gäller. På uppdrag av föreningen Alkoholpolitiskt Forum har Novus frågat 1 000 personer om alkoholköp på nätet, och över hälften uppgav att de är osäkra på reglerna.

– Om man tar tillbaka varorna själv då behöver man ju inte betala någon skatt i Sverige. Då tror kanske en del att om man köper på postorder så blir det samma sak. Men hela vitsen att handla utifrån är ju att folk chansar på att slippa betala skatt, för annars skulle de ju kunna gå och handla på Systembolaget, säger Gabriel Romanus, ordförande för Alkoholpolitiskt Forum, till Ekot.

Undersökningen visar även att 4 av 10 själva har beställt alkohol på nätet eller känner någon som har gjort det, skriver Svenska Dagbladet. 7 av 10 känner till att möjligheten finns.

Alkoholpolitiskt Forum vill se restriktioner för privata företag att fungera som mellanhänder för alkoholinförsel och ökade resurser till Tullverket för att kontrollera importen.

– Undersökningen visar varför det är så viktigt att slå vakt om en ansvarsfull alkoholförsäljning utan privata vinstintressen i detaljhandeln, säger Gabriel Romanus till Svenska Dagbladet.

Jenny Stadigs

Mer från Accent