Alkohol och idrott

Alkohol + idrott = Sant

Idrotten har gett sig in i krogbranschen. Öl, vin och sprit säljs för miljontals kronor i föreningarnas barer. Men serveringen sköts dåligt och omgärdas ofta av stökiga gäster och våld.

För tjugo år sedan serverades det endast korv, kaffe och godis i pauserna på idrottsmatcher. Idag är det idrottsföreningarna som står för krog- och nöjeslivet på många håll i Sverige.

I Östergötland är hockeyarenan Cloetta center länets största alkoholserveringsställe, i Leksands kommun har Tegera Arena, tidigare Ejendals, blivit det självklara feststället. Listan kan göras lång.

I samma takt som nya sportarenor byggs upp i landet ger sig idrottsföreningarna in i alkoholbranschen. Och föreningarna har blivit beroende av att sälja alkohol för att överleva. De nya arenorna och proffsspelare kostar mycket pengar.

Men hur går det då för idrottsföreningarna att driva krogar? Så där.

Rapporterna om överservering, dålig ålderskontroll och fulla personer som bråkar i barerna duggar tätt. Läkerol Arena i Gävle fick sitt tillstånd indraget av kommunen efter flera övertramp mot alkohollagen. Men förvaltningsrätten ändrade beslutet, gav dem en varning och tillståndet tillbaka.

De är inte ensamma. Idrottsarenorna bryter mot alkohollagen gång på gång när de skeppar ut hundratals öl i knökfulla barer i varje paus. Det finns inte sittplatser och det finns ingen matservering, som är krav för att få sälja alkohol.

Samtidigt präglas idrotten av huliganer, bengaliska eldar, våld, upplopp och föräldrar som inte låter sina barn gå och titta på idolerna i elitlaget när de spelar match.

Frågan är vad som skulle hända om alkoholservering förbjöds och nykterhetskontroller infördes?

– Eftersom publiken inte skulle komma skulle det bli enkelt, säger Hans Löfdahl, gruppchef för supporterpoliserna i Stockholm.


Mer från Accent