RFSL ger knarktips på sexsajt

Sexperterna är en sajt som drivs av RFSL där homosexuella killar och tjejer kan få tips och råd om hur man har säkrare och skönare sex.

På RFSL:s sajt sexperterna.com får homosexuella råd om hur de kan ta narkotika på ett säkrare sätt. Enligt RFSL handlar tipsen om att minska skadeverkningarna för de som använder narkotika – inte att uppmuntra till användning av illegala droger. Men tipsen får kritik.

”Tänk på att aldrig blanda med alkohol. Effekten av GHB är svår att förutsäga, en mindre dos är alltid att föredra. Välj en trygg miljö med sällskap av någon som du litar på och som kan se till att du får snabb hjälp om något skulle gå snett.”

Ovanstående råd om drogen GHB är hämtat från, sajten sexperterna.com som drivs av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. Sexperterna, som främst riktar sig till homosexuella, är i första hand en hemsida där personer får tips och råd om hur de kan ha säkrare och skönare sex.

Men där finns också information om alkohol och andra droger, dess effekter och skadeverkningar – samt tips på hur man tar dem på ett säkrare sätt.

– RFSL har ett harm reduction, skadereduceringsförhållningssätt, till droger. Vi vill informera om risker med att ta droger och ge information om hur man kan minska riskerna, om man ända väljer att ta dem. Det är ett välkänt faktum att alkohol- och drogmissbruket är större i hbt-samhället i stort än i resten av samhället och det ar ett problem vi tar på stort allvar, säger Ulrika Westerlund som är förbundsordförande för RFSL.

Men råden som presenteras på sexperterna får kritik. Håkan Fransson, som är drogförebyggare i Öckerö kommun har skrivit ett brev till socialdepartementet där han ifrågasätter om regeringen tycker att RFSL:s arbete är förenligt med svensk narkotikapolitik, det rapporterar DN.se.

Per Johansson som är förbundsordförande för RNS, Riksförbundet narkotikafritt samhälle, ställer sig frågande till det faktum att sajten finansieras genom bidrag från Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Socialstyrelsen.

– Yttrandefriheten ska aldrig inskränkas men skattebetalarna bör inte betala för den här typen av information, säger han.

En kritik som avisas av Ulrika Westerlund.

– Skattebetalarnas pengar går också till andra former av skadereducerande insatser när det gäller droger, som till exempel sprututbytesprogram. Det ar inte olagligt eller otillåtet att bedriva verksamhet som har den typen av perspektiv. Att det finns olika uppfattningar i frågan är dock välkänt, säger hon.

Joanna Wågström

Mer från Accent