Ja eller nej? Accent har besökt Kalifornien inför valet.

Pastor Ron Allen och hans fru Lady Gail från Sacramento reser runt till kyrkor i Kalifornien för att övertyga den svarta befolkningen att rösta nej till proposition 19. ”Marijuana är skadligt. Det kommer att vara en mycket mörk dag i Kalifornien om det legaliseras”, säger Ron Allen. Foto: Joanna Wågström

– Vi har personer i Kalifornien som vill legalisera marijuana. De säger att marijuana inte är lika farligt som alkohol. Är inte det som att säga att en kobra inte är lika farlig som en skallerorm?

– Det är helt rätt pastorn. Amen!

– Jag vet inte hur det ser ut i ert område men där jag kommer från behöver vi inte ha fler personer som blir höga.

– Amen!

Applåderna rungar. Pastor Ron Allen som står uppe vid altaret drar efter andan.

– De som vill legalisera marijuana röker redan gräs. Varför måste de göra det i ansiktet på oss andra? Jag säger det till er, när ni har tid, läs proposition 19. Jag kan inte säga åt er vad ni ska rösta men jag ber er att gå och rösta. Det handlar om nästa generation, ungdomarna.

Destiny Church i Elkgrowe, Sacramento, är den 75:e kyrkan som pastor Ron Allen och hans fru Lady Gail besöker. Målet är att besöka hundra församlingar innan den 2:a november, då de boende i Kalifornien ska gå till val och rösta för eller emot legalisering av cannabis.

– Problemen som vi har i svarta områden kan inte lösas genom att legalisera marijuana. Vi behöver bättre utbildningar och fler jobb. Hur ska vi kunna utbilda den svarta mannen om han är hög?

Församlingen jublar, applåderar.

– Gud välsigne dig!

Ron Allen, en stor svart man klädd i svart kostym med lila skjorta, lämnar scenen.

Musiken startar, Destinykören tillsammans med församlingen sjunger ”I worship you because of who you are”.

Kampanjkontoret för kampanjen Yes On 19 har sitt högkvarter i Oakland. ”Cannabisförbudet är ett slöseri med tid och pengar. Marijuana säljs för 14 miljarder dollar varje år, knarkkartellerna står för 60 procent av försäljningen. Om vi istället legaliserar och beskattar cannabis skulle staten få in 1,4 miljarder dollar i skatt”, säger James Rigdom, en av ledarna för kampanjen. Foto: Joanna Wågström

Volontärer kämpar för legalisering
I ett hörnkontor på huvudgatan Broadway i centrala Oakland, Kalifornien, står ett tiotal omaka skrivbord slarvigt uppradade. Tjockskärmar och bakelittelefoner trängs med pappershögar och vattenflaskor. Väggarna är klädda med posters som ropar ut budskapet ”Beskatta och reglera cannabis”.

– Hej, mitt namn är Dave och jag är volontär för kampanjen ”Yeson 19”. Har du hört talas om proposition 19? Propositionen går ut på att beskatta och reglera cannabis som alkohol, förklarar Dave Meiler för personen i andra änden av luren.

– Kommer du att rösta ja i november?

– Du ska det! Vad bra! Kan du tänka dig att engagera dig i kampanjen. Vi behöver all hjälp vi kan få?

Vid femtiden på eftermiddagen är alla skrivbord upptagna. Ett tiotal volontärer sitter med telefonlurar i händerna och ringer medborgare i Kalifornien. Det är bara 46 dagar kvar nu, de vill hinna ringa så många som möjligt.

Lagligt att odla och inneha
Proposition 19 gör det lagligt för boende i Kalifornien som är över 21 år att odla, inneha och konsumera en begränsad mängd cannabis. Det blir också möjligt för de 478 städerna och 58 distrikten inom staten att reglera och beskatta försäljningen av cannabis. Författarna av propositionen vill att marijuana ska bli en vit marknad. Men de städer och distrikt som inte vill reglera försäljningen behöver inte göra det, även om proposition 19 röstas igenom. I de områden där man väljer att strunta i det förblir försäljningen en svart marknad.

Enligt opinionsundersökningarna leder ja-sidan men valet väntas bli jämnt. Den senaste undersökningen från Public Policy Polling visar att 47 procent tänker rösta ja och 38 procent nej. Survey USA:s motsvarande siffror är 48–41. Field Poll mätte senast 49–42.

Alla röker marijuana
Mer än 3,4 miljoner Kalifornienbor rökte marijuana under 2008 enligt National survey on drug abuse and health och 400 000 personer använder marijuana dagligen, enligt Board of Equalization. Nästan hälften har rökt marijuana någon gång i sitt liv enligt en undersökning som tidningen Sacramento Bee genomfört.

Den utbredda attityden hos invånarna i Kalifornien är att marijuana lika gärna kan legaliseras eftersom alla ändå röker den.

Tom Rosales från Public safety first. Foto: Joanna Wågström

– Men vad du än tycker om att legalisera marijuana så är proposition 19 inte det rätta sättet att göra det, säger Tim Rosales som är talesperson för Public Safety First, den officiella kampanjen emot proposition 19.

Enligt honom har förslaget flera allvarliga brister. Att det blir frivilligt att reglera försäljningen är en.

– Propositionen reglerar inte marijuana som alkohol. Den ger bara städerna och distrikten möjlighet att reglera försäljningen. Det kommer att bli kaos.

Facket vill legalisera marijuana
Inne på västra Contra Costas tillfälligt upprättade kampanjkontor är det tomt när Dan Rush och John May från fackförbundet United food and commerical workers förening 5, UFCW5, kommer in genom dörren.

– Vi försöker få ert stöd för proposition 19 och behöver hjälp med att boka in möten med personer som Dan kan prata med, kan du hjälpa oss med det Terry? John May, som är ledare för UFCW5, tittar på kvinnan på andra sidan skrivbordet.

– Ni har min röst, jag stöder propositionen men det är inte säkert att vårt förbund kommer att göra det, säger Terry Golden, från Plumbers and Steamfitters union, som för tillfället sköter kampanjkontoret i Contra Costa.

– Det här handlar inte om att folk ska vara stenade på jobbet. Vi vill skapa lagliga jobb inom en ny industri och organisera arbetarna fackligt, svarar Dan Rush, som på uppdrag av UFCW5 jobbar heltid med att ragga suporters till propositionen.

Förbundet tror att cannabis kommer bli en ny blomstrande industri som kan skapa 60 000 nya arbetstillfällen i Kalifornien. Deras plan är att UFCW5 ska organisera arbetarna inom näringen. Och Dan Rush är mannen som har utsetts för att få det att hända.

Skatten ska rädda Kaliforniens ekonomi
Dagen innan fick han Kaliforniens största fackförbund att ställa sig bakom propositionen. Facket SEIU har 700 000 medlemmar från den offentliga sektorn, folk som just nu förlorar sina jobb på grund av Kaliforniens usla ekonomi. Jobb som enligt Dan Rush och andra legaliseringsivrare kan räddas genom att legalisera och beskatta cannabis.

Argumentet går hem hos många i Kalifornien men kommer knappast att bli verklighet. Även om alla städer och distrikt väljer att beskatta cannabis, vilket inte alls är säkert, är de beräknade skatteintäkterna på 1,4 miljarder dollar en droppe i havet för Kaliforniens totala budget på 90 miljarder dollar.

Cannabisföretag i uppstart
Dan Rush hoppar in i sin svarta Yukon och skyndar vidare mot nästa, hemliga, destination. Färden går upp genom bergen och fram på slingriga vägar. Han stannar framför en villa i ett litet välbärgat samhälle. Tre män möter honom på parkeringen.

Matthew Witemyre jobbar på företaget Medi-cone som odlar och tilllverkar färdigrullade marijuanajointar till dispensärer. Foto: Joanna Wågström

Marijuanadoften är påträngande. Trots det sänker alla rösterna när de nämner ordet cannabis.

– Vi vill sälja färdiga jointar till marijuanapatienter. Om du är sjuk kan det vara svårt att rulla jointar, berättar Medi-cones ägare för Dan Rush.

Medi-cone är en av de nio arbetsgivare inom cannabisbranschen som hittills anmält sig till UFCW5.

– Vi vill betala vår personal riktiga löner och göra allting rätt, därför vill vi samarbeta med facket, säger ägaren.

Han och hans fru har odlat själva sedan 1996. Nu för tiden försörjer de en lokal dispensär med sina färdigrullade jointar men företaget kan inte satsa fullt ut ännu. De väntar på att marijuana ska legaliseras – förhoppningsvis i november.

Marijuana som medicin för huvudvärk?
Sedan The Compassionate Use Act, röstades igenom i Kalifornien 1996, har cannabis varit lagligt som medicin för personer som har en rekommendation från en läkare. Hundratusentals personer har fått marijuana som medicin sedan dess. Tanken var att drogen bara skulle ges till patienter med allvarliga sjukdomar som cancer, aids och kronisk smärta. Men ryktet säger att vem som helst som betalar läkaravgiften på 150 dollar kan få en rekommendation, ett brutet finger för tio år sedan kan fortfarande göra ont.

– Om du kommer till mig med huvudvärk och jag kan välja att antingen ge dig aspirin som kan döda människor eller ge dig marijuana som aldrig har dödat någon. Varför skulle jag ge dig den mer skadliga medicinen? Det hänger inte ihop, säger doktor Jean Talleyrand från företaget Medicann som har jobbat med marijuanamedicin sedan det blev lagligt i Kalifornien.

Enligt statistik från USA:s Drug Enforcement Administration, DEA, får 40 procent medicinsk marijuana för kronisk smärta, 22 procent för aidsrelaterade åkommor, 15 procent för humörrubbningar och 23 procent för andra besvär.

Även om medicinsk marijuana är lagligt enligt statens lagar är all form av cannabis klassat som narkotika och olagligt enligt landets federala lagar. Det innebär att de federala myndigheterna kan åtala dem som odlar och konsumerar marijuana i Kalifornien även om de lokala myndigheterna inte gör det.

Medicinska marijuanaföretagare röstar nej
Det plingar till i dörren till den lilla butiken Be Well som ligger på J street i Kaliforniens huvudstad Sacramento. En ung kille kommer in. Ser ut att vara frisk. Han går fram till luckan av plexiglas och visar upp sitt patientkort. En dörr öppnas. Killen går in. Efter ett par minuter kommer han ut igen och lämnar butiken.

Ron Mullin och Keith Wase driver cannabisklubben Be Well i Sacramento. Jessica Mattox är anställd. Priset på marijuanan varierar utifrån kvalitet. För en mellanstark sort får patienterna betala från 25 till 45 dollar för cirka 3,5 gram. Foto: Joanna Wågström

Bakom dörren finns medicinen, marijuanan. Favoritsorten just nu i Keith Wases och Ron Mullins affär heter Willies wonder, döpt efter sångaren Willie Nelson.
Ron Mullin och Keith Wase öppnade sin cannabisklubb, som de medicinska marijuanadispensärerna brukar kallas, för lite mer än ett år sedan.

– Vi har velat öppna en dispensär i tio år men det är inte förrän nu som det politiska klimatet har blivit det rätta, säger Ron Mullin. Han syftar på president Obamas uttalande för ett år sedan om att de federala myndigheterna inte längre skulle ägna sig åt att jaga människor som har marijuana som medicin. Ett uttalande som har gjort att de flesta som är för legaliseringen av cannabis tror att Obama även kommer att se mellan fingrarna om det blir ett ja i november.

Trots att Keith Wase och Ron Mullen jobbar inom marijuanaindustrin ska båda rösta emot proposition 19. Det ska även doktor Jean Talleyrand. California Cannabis Association, en förening för företag inom medicinsk marijuana, har också tagit ställning emot förslaget.

De är oroliga att en legalisering av marijuana för nöjesbruk kommer att påverka deras patienters rättigheter negativt. Eller, enligt många, så är de oroliga att en generell legalisering kommer att innebära mindre pengar i plånboken.

”Kommer legaliseras förr eller senare”
Sedan Kalifornien legaliserade marijuana för medicinskt bruk för 14 år sedan har 13 andra stater hakat på och medicinsk marijuana är nu lagligt i 14 stater i USA.

I november kan Kalifornien bli den första staten som även legaliserar cannabis för nöjesrökning.

– Kalifornien sätter trender och just nu tittar hela USA och resten av världen på oss. Legaliseras marijuana här kommer andra stater att följa efter, säger Tim Rosales från Public Safety First.

Och om det blir ett nej?

– Då kommer de att komma tillbaka med ett bättre förslag 2012.

Joanna Wågström

Mer från Accent