Nykterhet

IOGT-NTO-topparnas löner granskade

IOGT-NTO är med i toppen över de ideella organisationer som betalar sina högt uppsatta tjänstemän mest i lön. Generalsekreteraren Stefan Bergh hamnar med sin månadslön på 89 630 kronor på åttonde plats på listan över bäst betalda. Det avslöjar Kyrkans tidning i dag.

Kyrkans tidning publicerar i dag en stor granskning, läs den här, av 100 svenska ideella organisationers ersättningar och löner och öppenhet med protokoll och årsredovisningar.

Av de 100 granskade placerar sig IOGT-NTO högt upp på listan som en av organisationerna med högst ersättningar. Generalsekreteraren Stefan Bergh ligger åtta på topplistan. Han har en årslön på närmare 1,1 miljoner som har beslutats av förbundsstyrelsen.

– När det gäller generalsekreterarens ersättning så tycker jag att den är hög men utifrån det jobb han gör är den rimlig. Vi vill ha den bästa och jag tycker att vi har det och då måste vi också betala för det, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

Stefan Bergh har valt att inte kommentera sin lön.

Förtroendevalda med hög lön
IOGT-NTO:s ordförande får en ersättning som ligger i nivå med riksdagens förtroendevalda. Heltidsarvodet är 766 500 kronor men Anna Carlstedt är arvoderad på halvtid inom rörelsen. Vice förbundsordförande Kjell-Ove Oscarsson är arvoderad till 75 procent.

– Om min ersättning är rimlig kan jag inte uttala mig om. Det är kongressen som har beslutat hur mycket jag ska ha. Det vore ju konstigt om jag skulle gå upp i talarstolen på kongressen och säga att det är för lite eller för mycket, säger Anna Carlstedt.

Vad tror du att medlemmarna tycker om att IOGT-NTO har så höga ersättningar när många själva arbetar ideellt på sin fritid?

– Jag hoppas att medlemmarna håller med mig när det gäller ersättningarna att beslutet som fattats av kongressen är klokt.

Lämnade inte ut protokoll
IOGT-NTO kritiseras också av Kyrkans tidning för att inte vara transparenta.

Enligt tidningens granskning är IOGT-NTO:s årsredovisning inte publicerad på förbundets hemsida och det finns ingen information om lönenivåerna. IOGT-NTO lämnade inte heller ut sina protokoll när tidningen frågade efter dem.

Årsredovisningen går dock att beställa på hemsidan.

– Jag tycker att det är bra att frågan om öppenhet lyfts. Vi har alltid haft en princip att vara öppna mot våra medlemmar. När det gäller förfrågningar utifrån har förbundsstyrelsen ännu inte kommit fram till någonting.

– Vi diskuterar det nu och vår ambition är att presentera vad vi kommit fram till vid kongressen i Åre, säger Anna Carlstedt.

57 av 92 organisationer sade nej till Kyrkans tidnings förfrågan om att få se det senaste styrelseprotokollet.

”Inte en prioriterad fråga”
Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är en av åtta organisationer som trots två månaders svarstid och flera påminnelser valt att inte svara på tidningens frågor.

– Det var en prioriteringsfråga. De skickade väldigt många frågor och eftersom vi ansåg att det inte gynnar vårt arbete med nykterhetsfrågor att avsätta den tiden till att svara på deras frågor så prioriterades det bort. Men vi skrev ett kort svar att de kunde hitta det mesta av informationen genom att klicka runt på vår hemsida där det finns protokoll och en ganska så detaljerad budget, säger Vidar Aronsson som är ordförande för UNF.

Joanna Wågström

Vad tycker du om ersättningarna i IOGT-NTO-toppen? Diskutera och kommentera nedan!

Mer från Accent