”Det är omoraliskt och fult att tjäna pengar på barn och misär”

Gunnar Larsson, kurator på Örebro kommuns verksamhet för barn till missbrukare, tycker att det är fel att tjäna pengar på misär. Foto: Joanna Wågström

Renommésnyltning och innehållslösa kampanjer. De ideella organisationer som jobbar med samma frågor som Pool Media riktar skarp kritik mot företaget.

– Själva affärsidén är renommésnyltning. De lägger sig nära befintliga organisationer och får det att verka som att det är vi.  Många företag som gett pengar till ENS tror att de har gett pengar till oss, säger Per Johansson som är generalsekreterare på Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS.

Enligt honom bedriver Ett narkotikafritt Sverige, ENS, knappt någon verksamhet alls på skolorna.

– De gör lite grann sedan går resten av pengarna till bolaget. Det de håller på med är etiskt tveksamt.

Men Niklas Falk som är vice vd på Pool Media tillbakavisar kritiken. Han uppger att mellan 65 och 75 procent av intäkterna går direkt till kampanjen, som består av att ENS skickar ut material till alla mellanstadie- högstadie- och gymnasieskolor fyra gånger per år, har gratis föreläsningar och ger ut en tidning.

Ann-Sofie Borglund som är barnskötare och drogsamordnare på Smedby skola i Upplands Väsby besökte en av ENS föreläsningar när den hölls i Stockholm för två månader sedan:

– Jag tyckte att det var jättebra. Det handlade om att förebygga och upptäcka missbruk på arbetsplatsen, säger hon.

Har du använt ENS material tidigare i ditt arbete på skolan?

– Nej jag har inte använt mig av ENS i skolan.

Har ni fått material av ENS?

– Jag har inte sett det men det kan ha kommit ändå för jag har inte koll på allt som kommer till expeditionen. Men efter föreläsningen gick jag in på hemsidan och beställde materialet.

Även Rofub och Hem och skolas kampanj En rökfri ungdom får skarp kritik från flera håll. Rofub som är tänkt att fungera ungefär som ENS, med gratisföreläsningar och informationsmaterial, är bara en ridå för att tjäna pengar, enligt Gunnar Larsson som är kurator på Örebro kommuns verksamhet för barn till missbrukare:

– Rofub låter oerhört ideellt men det är en affärsidé. Idén är att företag ska betala deras behjärtansvärda verksamhet men pengarna går till löner och aktieutdelningar. Det är omoraliskt och fult att tjäna pengar på barn och misär, säger han.

Fredrik Söderhielm som är generalsekreterare på A non smoking generation ser samma problem med kampajen En rökfri ungdom:

– Det vi är förbannade på är att de inte har någon verksamhet. De skickar ut informationsmaterial och har något enstaka möte, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte mäta oss med ett företag som har hundra säljare. Deras verksamhet gör att ingenting förändras i den här frågan.

Joanna Wågström

Mer från Accent